Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Linka bezpečí bude připomínat již po šesté Pomněnkový den

15. 5. 2009 - PRAHA [Econnect]

Sdružení Linka bezpečí bude letos již šestým rokem připomínat Pomněnkový den - Mezinárodní den pohřešovaných dětí.U příležitosti tohoto dne se budou konat sbírkové akce a jejich výtěžek bude věnován na provoz Linky vzkaz domů (LVD).

Aktuální statistiky LVD roku 2008

Pracovníci Linky vzkaz domů přijali a řešili v roce 2008 celkem 1 745 hovorů, což bylo v průměru téměř 150 hovorů měsíčně. Na Linku vzkaz domů volají častěji dívky (54%) než chlapci (46%). Z hlediska věku jsou dlouhodobě nejpočetnější skupinou děti ve věku 15 -18 let. Nejčastějšími důvody volání na LVD jsou problémy týkající se rodinných vztahů (58%), dále týrání, zneužívání, zanedbávání (cca 15%) a osobní témata (9%). Pokud jde o situaci volajících dětí, převážná většina je na útěku z domova (47%), 7 % je na útěku z ústavů, až 13% je vyhozených z domova a 3% útěk zvažuje. Oproti roku 2007 došlo k výraznějšímu zvýšení podílu hovorů dětí, jejichž důvodem k útěku byly rodinné problémy (až o 9%) a problémy související s týráním a zneužíváním (o 5 %). Dále došlo ke zvýšení podílu hovorů dětí na útěku z domova (o 4%) a dětí vyhozených z domova (o 5%). Naopak klesl podíl hovorů dětí na útěku z ústavu (o 3%). Linka vzkaz domů přijala v roce 2008 celkem 34 vzkazů. V dalších 41 případech se na Linku obrátili klienti s žádostí o vyřízení vzkazu, ale díky rozhovoru s pracovníkem Linky se našla jiná možnost řešení jejich stávající situace.

Pohřešované děti v roce 2008

Z aktuální statistiky Policejního prezídia České republiky vyplývá, že v roce 2008 bylo pohřešováno celkem 9274 osob mladších 18 let. Z tohoto počtu se pohřešovalo 2149 osob mladších 15-ti let. Počty pohřešovaných dětí a mladistvích se rok od roku zvyšují, například v roce 2000 bylo pohřešováno celkem 5581 mladistvích. Podle slov plk. Mgr. Petra Šmahaje, zástupce vedoucího odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezídia ČR, z celkového počtu pohřešovaných v loňském roce jich bylo 73,4 % z ústavní péče.

Jak můžete pomoci?

Symbolem Mezinárodního dne pohřešovaných dětí je kvítek modré pomněnky, kterému je už od středověku přisuzována magická moc. Když budete nosit pomněnku u sebe, vaši nejbližší na vás nikdy nezapomenou. A stejně tak nebudou zapomenuty děti, které utekly z domova nebo z něj byly vyhnány. Na mnoha místech ČR si budete i letos moci zakoupit špendlík na klopu s motivem pomněnky.

Linka vzkaz domů – 800 111 113

Linka vzkaz domů (LVD) je projektem Sdružení Linka bezpečí. LVD je dostupná bezplatně z pevné linky na telefonním čísle 800 111 113, z mobilního telefonu na čísle 724 727 777 (běžné tarify operátora). K dispozici je volajícím každý den od 8 do 22 hodin. Linka vzkaz domů má celostátní působnost a je využívána dětmi a dospívajícími, ale i dospělými z řad rodičů a prarodičů.

LVD nabízí volajícím bezpečný prostor, ve kterém se mohou svěřit a přitom zůstat v anonymitě. Více informací naleznete na www.vzkazdomu.cz a www.linkabezpeci.cz.

Jaká je historie Dne pohřešovaných dětí?

25. 5. 1979 zmizel v New Yorku cestou do školy šestiletý Etan Patz a nebyl nikdy nalezen. V následujících letech začaly nejrůznější organizace připomínat tento den v souvislosti se zmizelými dětmi a v r. 1983 označil prezident USA 25. květen za Den pohřešovaných dětí. Jako mezinárodní den se začal připomínat od r. 1986, v Evropě se výročí slaví od r. 2002. V ČR tento den zdůrazňuje od r. 2004 Sdružení Linka bezpečí, které vlastní pro Pomněnkový den ochrannou známku.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz