Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Buddhističtí mniši vytváří mandalu v centru Ostravy

13. 5. 2009 - OSTRAVA [Econnect]

V buddhistickou svatyni se na několik dnů proměnila výstavní síň Ostravské univerzity v centru Ostravy. Osm buddhistických mnichů zde před velkým obrazem paláce Potaly a fotografií Jeho Svatosti dalajlamy vytváří již třetí den pískovou mandalu. Přijďte se také vy podívat na sypání pískové mandaly do čtvrtku 14.5.2009 do budovy Ostravské univerzity na Českobratské ulici 16 v Ostravě poblíž Husova sadu.

Mandala Buddhy Medicíny (tibetsky Sangye Menlha) je podle tibetského buddhismu projevem léčivých sil všech osvícených bytostí. Kontakt s Buddhou Medicíny, pronášení jeho manter a provádění příslušných praxí uzdravuje naše „vnější“ choroby, ale rovněž i „vnitřní“ nemoci jako jsou například nenávist a chamtivost.

Mniši se soustředěně sklání nad černou deskou pokrytou několika vrstvami pestrobarevných písků. S přesností vycvičenou mnoha lety praxe a duchovních cvičení vysypávají zrníčko po zrníčku jednotlivé obrazce buddhistického chrámu a jeho okolí. Pod jejich rukama postupně vznikají nádherná vyobrazení květů, nekonečných uzlů, dordží a dalších buddhistických symbolů.

Největší zážitek však přichází při modlitbách, tzv. púdžách, které se konají každý den před započetím sypání. Stejně jako při úvodním rituálu mandaly a modlitbě ke všem učitelům od dob Buddhy v místnosti nikdo ani nedutá. Polovina návštěvníků sedí soustředěně se zavřenýma očima, ostatní pozorují mnichy s velkými žlutými čepicemi, jak zpěvným a rytmickým hlasem odříkávají dlouhé modlitby. Čas od času jsou motlitby přehlušeny silným troubením na tibetské trouby ratungy, řinkotem činelů, bubnů a zvonků. Mniši však jako by si toho nevšímali – vše je součástí rituálu – pokračují v modlitbě.

Na stěně za mnichy visí česká a tibetská vlajka na pozadí paláce Potaly v tibetském hlavním městě Lhase –symbolizuje spojení naší země a Tibetu. Vidíme zde také náboženská vyobrazení Buddhů – tzv.thangky - rámované barevnými pruhy vyšívaných látek. Občas se některá z nich jemně zavlní, jak se kolem ní pohne vzduch. Na průvan zde však nenarazíte. Přesto, že je v malé místnosti po hodině modliteb těžký vzduch, okna se nesmějí otevřít – průvan by mohl pomíchat barevné písky na mandale a zničit tak několikadenní práci mnichů. Buddhistická svatyně je dokonalá – jen s tím rozdílem, že v té „pravé“ v tibetském klášteře nejsou okna a že ta „naše“ je v centru Ostravy.

Ti kteří mají zájem o osobnější setkání s mnichy, nebo se jich na něco zeptat, mají možnost na dnešní besedě v 18hod v Centru Harmonie na ulici Na Jízdárně 18. Ukončovací rituál rozmetání mandaly a vsypání posvěceného písku do řeky Ostravice se bude konat zítra – ve čtvrtek 14.5. – opět v budově Ostravské univerzity na Českobratrské ulici 16.

Buddhističtí mniši pochází z kláštera Lhodak Gaden Dhonnyiling, který byl jedním ze třinácti nejstarších a nejvýznamnějších klášterů v Tibetu. Poté, co byl klášter v 50. letech zničen Čínskou osvobozeneckou armádou, utekli přeživší mniši do Indie, aby zde v tibetské kolonii poblíž města Dehrádún založili klášter v exilu.

Mniši přijeli do Ostravy na pozvání Občanského sdružení M.O.S.T. s cílem představit svou jedinečnou kulturu české veřejnosti a také získat finanční prostředky na obnovu svého kláštera jak v exilu, tak v samotném Tibetu. Podrobný program a více informací najdete na www.ProTibet.org


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz