Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha vypsalo odměnu za dopadení pytláka

5. 5. 2009 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Hnutí Duha vypisuje odměnu 100.000 Kč za informace o pytlácích velkých šelem. Přispěl k tomu úterní nález pytle v podhůří Beskyd, který obsahoval části těla kriticky ohroženého medvěda hnědého.

V úterý 28.4. 2009 nalezl náhodný chodec na břehu řeky Ostravice u mostu mezi obcemi Frýdlant nad Ostravicí a Pržno pytel se zbytky medvědího těla. Pytlák se tak zřejmě chtěl zbavit čtyř tlap stažených z kůže, z nichž vyrval i drápy, dále krčních obratlů s okolní svalovinou a jazykem. Celý případ začala šetřit Policie ČR. Člen místního mysliveckého sdružení pak části znetvořeného medvěda zajistil a předal je Správě CHKO Beskydy. Ta provedla základní dokumentaci, odebrala vzorky zvířecí tkáně a zabezpečila ostatní biologické stopy pro další odborné vyšetření [1].

Okolnosti nálezu nasvědčují tomu, že medvěd byl upytlačen jinde, než byly nalezeny zbytky jeho těla. Je zřejmé, že po zastřelení byl vyvržen, byla z něj stažena kůže s drápy pro preparaci a byla odebrána lebka. Zločince tedy zajímaly trofejové části těla. Většinu masa si zřejmě pytláci nechali pro konzumaci a co se jim nehodilo, vyhodili přes most do koryta Ostravice.

Medvědi jsou na území České republiky velmi vzácní. Trvale se vyskytují pouze v horách severovýchodní Moravy, na území Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Podle expertů Správy CHKO žije v Beskydech jen 3–5 těchto zvířat. Usmrcení byť jediného z nich má proto vážné následky pro celou populaci medvěda na česko-slovenském pomezí.

Ilegální lov je největší hrozbou pro všechny tři druhy velkých šelem u nás – vlka, rysa a medvěda. A to i přes přísnou ochranu. Již dříve byli v Beskydech nalezeni zastřelení také rysové a objevily se důkazy o upytlačených vlcích. Podle odborných odhadů bylo za posledních dvacet let u nás upytlačeno nejméně 500 rysů. V anonymní anketě, kterou provedli pracovníci akademie věd mezi myslivci v oblastech výskytu velkých šelem, se 10% dotázaných přiznalo, že nezákonně zastřelili rysa, několik z nich dokonce více než jednoho [2].

Hnutí DUHA, jež se ochranou a monitoringem velkých šelem dlouhodobě zabývá, vypsalo odměnu 100 000 Kč za informace vedoucí k usvědčení pytláka medvěda, rysa nebo medvěda. Zvýšilo ji tak z odměny 50 000 Kč, kterou již dříve vypsalo s Českomoravskou mysliveckou jednotou. Lidé, kteří znají další podrobnosti o tomto či jiném případu pytláctví velké šelmy, mohou kontaktovat Hnutí DUHA na odmena@hnutiduha.cz nebo telefonu 731 463 929, Správu CHKO Beskydy na telefonu 607 837 854 nebo přímo Policii ČR. Bližší podrobnosti jsou k dispozici na www.selmy.cz/odmena. Na konto odměny může veřejnost přispět jakoukoliv částkou na transparentní účet 1694749001/5500 (Raiffeisenbank).

Podle zákona o ochraně přírody a krajiny je medvěd hnědý chráněným druhem a je klasifikován jako kriticky ohrožený. Chráněn je také podle evropské legislativy. Nezákonné usmrcení medvěda hnědého je podle trestního zákona zároveň trestným činem pytláctví. Správa CHKO Beskydy proto podala na okresním státním zastupitelství ve Frýdku-Místku trestní oznámení na neznámého pachatele.

Medvěd vyžaduje kvalitní životní prostředí, nejvíce mu vyhovují horské pralesy, proto je indikátorem nedotčené horské přírody. V naší části Evropy je medvěd symbolem karpatské divočiny. Člověku jsou medvědi nebezpeční jen výjimečně; v Beskydech nebyl zaznamenán žádný útok medvěda na člověka.

Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy řekla: „Tento případ nezákonného usmrcení medvěda jasně ukazuje, proč jsou medvědi v oblasti Beskyd stále tak vzácní. I v předešlých letech Správa CHKO Beskydy evidovala výskyt medvědů na různých horských lokalitách, ze kterých pak náhle zmizeli. Informace o upytlačených medvědech se vynořily obvykle se zpožděním a informátoři se báli prozradit jméno pytláka. Je smutné, že v praxi o osudu chráněných šelem nerozhoduje stát, ale primitivové s puškou.“

Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc řekl: “Pytláctví je to nejsmutnější, co může medvědy v našich horách potkat. Je to projev kruté bezohlednosti a zásadní nepochopení ekologických vazeb v přírodě. Doufáme, že díky vypsané odměně se podaří zjistit také další informace o tomto případu. I tak bude dopadení pytláků velmi obtížné.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz