Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Občané dnes zahajují kampaň za vyhlášení referenda o Klánovickém lese

4. 5. 2009 - PRAHA [Econnect/Arnika]

Na poplach bijí občané Klánovic, kteří si nepřejí, aby část tamního lesa padla za oběť golfovému hřišti. Ačkoli developer nezměnil svůj záměr, zastupitelé zřejmě ustoupili od původní ochrany lesa a je možné, že vykácení části lesa podpoří.

„Podle našich informací někteří klánovičtí zastupitelé zvažují podpořit výstavbu devítijamkového golfového lesního hřiště, odklánějí se od volebních slibů, které občanům dali a na základě kterých byli do zastupitelstva obce zvoleni,“ upozorňuje RNDr. Pavel Roušar z místního občanského sdružení Újezdský STROM. Dnes bude proto v rámci protestního pochodu Klánovicemi zahájena podpisová akce za vyhlášení místního referenda.

Sdružení Újezdský STROM také vyzývá zastupitele, aby do výsledků referenda o golfu nerozhodovali. „Ochrana souvislé zeleně je v době rostoucího znečištění životního prostřední zásadní a nesmí ustoupit podnikatelským zájmům. Občané Klánovic mají samozřejmě právo podílet se na rozhodování o podobě svého životního prostředí, proto jejich iniciativu jednoznačně podporujeme,“ uvedla Zora Kasiková, mluvčí sdružení Arnika.

„Ochrana zeleně, jak jednotlivých stromů, tak alejí či souvislých zelených ploch je hlavním tématem, se kterým se občané obracejí na naši poradnu. Klánovický les je přitom největší souvislou lesní plochou na území Prahy. Její obětování by bylo nesmírně nebezpečným precedentem, který může urychlit ničení zelených plic hlavního města“ dodala Kasiková.

Kvůli golfovému hřišti chce společnost Forest Golf Resort Praha vykácet více než 8.5 ha lesa. Podle Arniky je tento záměr v rozporu se zásadami územního rozvoje Prahy. Ačkoliv tento dokument zatím není schválen, předpokládá ochranu a vytváření takzvaného zeleného pásu, který má obepínat město a pomáhat čistit jeho ovzduší.

V lednu tohoto roku byl odvolán starosta Klánovic Ladislav Hrabal, čímž ztratil Klánovický les jasně deklarovanou podporu ve vedení městské části. „Obáváme se proto, že situace v Klánovicích může následovat podobné případy, kdy jsou odvoláni podnikatelským záměrům nepohodlní starostové, jak tomu bylo například v případě městské části Praha – Trója, kdy byla starostka Monika Maurerová odvolána poté, co ostře kritizovala neúnosnou dopravní zátěž v Tróji a navrhovala striktní omezující opatření,“ doplnila mluvčí Arniky Kasiková.

V již probíhajícím řízení EIA vedeného u MŽP bylo ve zjišťovacím řízení rozhodnuto, že výstavba golfového hřiště má významný vliv na životní prostředí a investor musí zpracovat podrobnou dokumentaci svého záměru s řadou stanovených podmínek. V řízení však tuto dokumentaci doposud nepředložil. V podkladech žádá vybudování 9ti jamkového hřiště v místech původního golfového hřiště, které v Klánovicích bylo v provozu mezi lety 1938-1952.

Od té doby však byla tato oblast vyhlášena přírodní rezervaci, přírodním parkem i evropsky významnou lokalitu a investor v řízení EIA musí prokázat, že projekt nekoliduje s podmínkami ochrany těchto lokalit. Samotný projekt, který je zasazen do lesního prostředí je sporný v tom, že jakákoliv jeho varianta vyžaduje kácení lesa. Navíc, hřiště by bylo dalším golfovým hřištěm v oblasti, v bezprostřední blízkosti Klánovického lesa vzniká 18ti jamkové hřiště na Černém mostě, jen pár kilometrů od Klánovic. Tam se však žádné stromy kácet nemusí.

Protestní pochod za zachování celistvosti Klánovického lesa vyjde dnes, 4. května v 16:45 od vlakového nádraží směrem k městskému úřadu. Podrobnosti k problematice výstavby golfového hřiště v Klánovicích na stránkách sdružení Újezdský STROM www.ujezdskystrom.info.


-red-


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz