Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

20. 4. 2009 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Nejhorším dopadům globálního oteplování se lze vyhnout, Při vzdušných útocích NATO bylo v Afghánistánu zabito šest civilistů, Od roku 2006 bylo americkými bezpilotními letouny zabito 687 pákistánských civilistů, Obama požaduje pro válku o 84 miliard dolarů více a Organizace, která podporuje používání pesticidů, kritizuje bio zahradu Obamy.

NEJHORŠÍM DOPADŮM GLOBÁLNÍHO OTEPLOVÁNÍ SE LZE VYHNOUT
Podle nové studie se svět stále ještě může vyhnout nejhorším dopadům globálního oteplování, pokud budou přijaty současné návrhy Evropské unie ke snížení skleníkových plynů. Americká instituce Národní centrum pro výzkum atmosféry provedla počítačovou simulaci, která počítá se sedmdesátiprocentním snížením emisí. Ze závěrů této studie vyplývá, že světové teploty budou stoupat, nicméně ne na neudržitelnou výši. Arktické ledovce se nadále budou zmenšovat, ale nezmizí úplně. Zároveň však je ještě možné zabránit přibližně polovině náhlých období sucha nebo záplav. Také vlny horka by měly mít o padesát pět procent menší dopad.
15/4/09

PŘI VZDUŠNÝCH ÚTOCÍCH NATO BYLO V AFGHÁNISTÁNU ZABITO ŠEST CIVILISTŮ
Podle afghánských oficiálních informací bylo v pondělí při nočním útoku Severoatlantické aliance zabito šest civilistů. Ke vzdušnému útoku došlo v provincii Kunar nedaleko pákistánských hranic. Mezi zabitými civilisty byla tříletá holčička a desetiletý chlapec. Podle oficiálních údajů bylo zraněno dalších šestnáct civilistů. Minulý týden při americkém útoku v jihovýchodní provincii Khost zemřelo dalších pět lidí, z nichž jedno bylo sedmidenní novorozeně. Představitelé americké armády, kteří původně prohlásili, že zabiti byli čtyři povstalci, později změnili své prohlášení a připustili, že zabiti byli civilisté ve svých domovech. Další zprávy z Afghánistánu informují o smrti významné právničky a aktivistky za práva žen, Sitary Achakzaki, která byla zastřelena před svým domem v Kandaháru tálibánskými ozbrojenci na motorkách.
14/4/09

OD ROKU 2006 BYLO AMERICKÝMI BEZPILOTNÍMI LETOUNY ZABITO 687 PÁKISTÁNSKÝCH CIVILISTŮ
Pákistánský deník The News informuje o tom, že od roku 2006 bylo zabito americkými leteckými útoky 687 pákistánských civilistů. Během této doby provedly americké bezpilotní letouny MQ-1 Predator na území Pákistánu šedesát útoků, ale zřejmě jen deset z nich zasáhlo své skutečné cíle. Minulý týden v americkém státě Nevada bylo zatčeno 14 osob, které veřejně protestovaly proti náletům v Pákistánu před vojenskou základnou Creech Air Force Base, odkud armáda dálkově řídí tyto bezpilotní letouny.
13/4/09

OBAMA POŽADUJE PRO VÁLKU O 84 MILIARD DOLARŮ VÍCE
Americký prezident Barack Obama žádá americké zákonodárce o schválení 83,4 miliard dolarů na financování okupace Iráku a Afghánistánu. Tento požadavek znamená u Obamy naprostý obrat oproti období před dvěma lety, kdy jako senátor za bývalého prezidenta George W. Bushe hlasoval proti dotování války. Tento požadavek by posunul rozpočet dosavadních nákladů těchto dvou okupací do výše téměř 1 biliónu dolarů. Obama také žádá 350 miliónů dolarů na vojenské operace podél americko-mexické hranice a 400 miliónů dolarů na nálety v Pákistánu. Ačkoliv se očekává, že Kongres s převahou demokratů tuto dotaci schválí, někteří protiválečně zaměření zákonodárci se staví do opozice. Kongresman za Kalifornii Lynn Woolsey prohlásil: „Místo pokusů nalézt vojenská řešení (…) musí prezident Obama zásadně změnit mise v obou zemích tak, aby byly zaměřeny na podporu usmíření, ekonomický rozvoj, humanitární pomoc a diplomatické úsilí v daných oblastech.“
10/4/09

ORGANIZACE, KTERÁ PODPORUJE POUŽÍVÁNÍ PESTICIDŮ, KRITIZUJE BIO ZAHRADU OBAMY
Michelle Obamová, manželka amerického prezidenta Baracka Obamy, čelí kritice ze strany zemědělsko - obchodní asociace Mid America CropLife, která propaguje používání pesticidů, za to, že se rodina Obamových rozhodla pěstovat na zahradě v Bílém domě bio produkty. Zmíněná asociace poslala nedávno první dámě dopis, v němž ji naléhavě vyzývá, aby využívala pesticidy. Představitel této společnosti mimo jiné napsal: „I když zahrada sama je úžasný nápad, tak skutečnost, že se v ní budou pěstovat pouze bioprodukty, námi otřásla.“ The Mid America CropLife Association predstavuje řadu zemědělských a chemických firem jako je Monsanto, Dow AgroSciences a DuPoint.
14/4/09

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na: akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info přinášíme jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváte jen politicky vhodné informace o světě kolem vás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujete nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz