Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Praze proběhnou akce proti antisemitismu a neonacismu

16. 4. 2009 - PRAHA [Econnect]

Sérii veřejných akcí zaměřených na problematiku antisemitismu pořádá 17. a 19. dubna 2009 v Praze Česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ). Jedná se o mezinárodní konferenci „Antisemitismus a současnost“, performanci „Pochod dobré vůle“ a veřejné shromáždění „Všichni jsme lidi“. Akce pod souhrnným názvem „Evropa proti antisemitismu a neonacismu – Praha 2009“ jsou připraveny ve spolupráci s předsedou Senátu PČR Přemyslem Sobotkou, Magistrátem hl. m. Prahy a pod záštitou primátora hl. m. Prahy Pavla Béma.

Prvotním podnikem této mezidenominační charitativní a vzdělávací organizace je veřejné shromáždění „Všichni jsme lidi“, které se koná už tradičně ve spolupráci se Senátem ve Valdštejnské zahradě. Loňskou premiérou byl Pochod dobré vůle, který bude letos rozšířen o nepřehlédnutelnou a nepřeslechnutelnou uměleckou produkci. „Akce se společným mottem K triumfu zla postačí, když slušní lidé nebudou dělat nic mají poskytnout občanům příležitost a prostor prakticky a viditelně se přihlásit k hodnotám přátelství a pravdy a vyjádřit jasný občanský postoj nesouhlasu s rasistickými předsudky,“ říká Mojmír Kallus, předseda české pobočky ICEJ.

Mezinárodní konference „Antisemitismus a současnost“

Mezinárodní konference „Antisemitismus a současnost“ je první z trojice dubnových veřejných akcí, pořádaných Českou pobočkou Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ) pod souhrnným názvem „Evropa proti antisemitismu a neonacismu – Praha 2009“. Česká ICEJ ji pořádá ve spolupráci s Magistrátem hl. m. Prahy v pátek 17. dubna ve Velkém zasedacím sále Magistrátu. Exkurz do historie antisemitismu v českých zemích poskytne dr. Leo Pavlát, ředitel Židovského muzea v Praze. Co se lze dozvědět o autorech antisemitských projevů na českojazyčném internetu prozradí Zbyněk Tarant z Centra blízkovýchodních studií Západočeské univerzity Plzeň. Jaakov Levy, velvyslanec Státu Izrael v ČR, poukáže na případy, ve kterých se tato stará „nákaza“ projevuje v masce kritiky Izraele. Hlavní podobnosti mezi antiizraelismem a staršími formami antisemitismu vysvětlí Dr. Manfred Gerstenfeld z Jerusalem Center for Public Affairs v Izraeli. O minimalizaci a zkreslování holocaustu pohovoří dr. Susanna Kokkonen z křesťanského oddělení památníku šoa Jad Vašem v Jeruzalémě. Součástí každého příspěvku bude diskuse moderovaná novinářem Jefimem Fištejnem. Jednacími jazyky jsou angličtina a čeština, simultánní tlumočení je zajištěno, registrace přihlášených účastníků je od 9 hodin.

Pochod dobré vůle

„Pochod dobré vůle“, který je rovněž organizován společně s pražským Magistrátem, se uskuteční v neděli 19. dubna. Sraz účastníků pochodu je před 13.30 na Staroměstském náměstí. Odtud jeho účastníci vyrazí do Valdštejnské zahrady, kde se připojí k navazujícímu shromáždění „Všichni jsme lidi“. Pochod je pojatý jako performance, které se zúčastní několik desítek profesionálních tanečníků a hudebníků. Trasa bude mít na významných místech někdejší židovské čtvrti několik zastavení, umělecky ztvárněných tancem, hudbou a rytmikou včetně recitace starozákonních textů. „Choreografie pochodu pod vedením šéfa baletu Národního divadla moravskoslezského v Ostravě má umělecky vyjádřit duchovní proměnu beznaděje v naději,“ říká spoluautorka projektu Petra Šustrová.

Všichni jsme lidi

Veřejné shromáždění ve Valdštejnské zahradě začíná v 15 hodin. Koná se již pošesté ve spolupráci se Senátem Parlamentu ČR a pod záštitou jeho předsedy a pražského primátora. Tradicí je velmi bohatý a originální hudební program. Hlavním letošním hudebním hostem bude izraelský zpěvák Yair Dalal se svou skupinou, zazpívá také kantor liberecké židovské obce Michal Foršt. Shromážděné pozdraví předseda Senátu Přemysl Sobotka a velvyslanec státu Izrael v ČR Jaakov Levy. Hlavními řečníky budou Marta Kottová, pamětnice přeživší Osvětim a nositelka státní medaile Za zásluhy, poslankyně Evropského parlamentu Jana Hybášková, mezinárodní ředitel ICEJ z Jeruzaléma Jürgen Bühler a tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus, který seznámí přítomné se zprávou o projevech antisemitismu v ČR.

„Těchto setkání se v průběhu let zúčastnily již tisíce lidí, promluvili na nich poslanci a senátoři, diplomaté, představitelé nevládních organizací, umělci a mnozí další, včetně pamětníků, kteří přežili holocaust. Cílem shromáždění je především deklarovat, že antisemitismus do slušné společnosti nepatří,“ říká Karel Sedláček, výkonný ředitel české ICEJ. Na setkání bude také zveřejněna Pražská výzva „Stop antisemitismu a neonacismu“.


-red-
Ondřej Vaněček

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz