Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Žebříčky největších znečišťovatelů v ČR podle IRZ pro látky s endokrinními účinky

9. 4. 2009 - PRAHA [Econnect]

Sdružení Arnika dnes zveřejnilo žebříčky největších znečišťovatelů látkami narušujícími fungování soustavy regulující hormony v lidském těle (látkami s endokrinními účinky). „Z hlášení průmyslových provozů do Integrovaného registru znečišťování za rok 2007 jsme zjistili, že je vypouštějí ve velkém mnohé průmyslové podniky,“ řekla Mgr. Kateřina Hryzáková z programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika.

K největším průmyslovým zdrojům těchto látek v České republice patří především provozy Spolchemie v Ústí nad Labem, Nová Mosilana, a.s. Brno či Hobas CZ, s.r.o. v Uherském Hradišti. U posledně jmenovaných se jedná hlavně o vysoké emise tetrachlorethylenu a styrenu do ovzduší, zatímco v případě Spolchemie se jedná hlavně o vysoká kvanta hexachlorbenzenu a pentachlorbezenu předávaných v odpadech. Tyto odpady z chemické výroby ve Spolchemii se většinou spalují. „Jejich spalováním vznikají skupiny dalších látek dioxinů a polychlorovaných bifenylů, které mají podobný efekt již ve velice nízkých koncentracích,“ upozornila na dnešní tiskové konferenci Mgr. Kateřina Hryzáková.

„Řada látek s endokrinním efektem ovšem na seznamu těch, které průmysl musí ohlašovat do IRZ, vůbec nefiguruje. To je také případ například bisfenolu A, který vyrábí Spolchemie a používá ho při výrobě epoxidových pryskyřic. Nevíme tedy, jaké jsou jeho úniky do životního prostředí. Z více jak tříset látek hodnocených jako endokrinní disruptory je jich na seznamu IRZ jen deset. V tomto ohledu by tedy potřeboval výrazně doplnit. To bude i jedno z doporučení, které budeme adresovat Evropské komisi,“ řekl dnes vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika RNDr. Jindřich Petrlík.

„Nejlépe by bylo, kdyby bisfenol A byl zakázán a Spolchemie jej nahradila jinou látkou a současně změnila technologii tak, aby zamezila tvorbě hexachlorbenzenu jako vedlejšího produktu,“ uzavřel Petrlík.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz