Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

19. ročník festivalu Ekologické dny Olomouc bude o různých podobách, jak se lidé vztahují k přírodě

8. 4. 2009 - OLOMOUC [Sluňákov – centrum ekologických aktivit města Olomouce]

Jarní Olomouc rozkvete v měsíci dubnu nejen výstavou květin Flóra Olomouc, ale také největším festivalem v České republice, který se zabývá environmentální problematikou: „Ekologické dny Olomouc 2009 – EDO 2009“. Festival, který již několik let navštěvuje více jak 20 000 lidí, je určený všem, kteří se zajímají o svou vlastní přirozenost i přírodu ve svém okolí. EDO nabízejí program velmi rozmanitý, protože sama příroda je nesmírně pestrá ve svých spontánních projevech,… svými druhy, barvami, vůněmi i tvary. Devatenáctý ročník festivalu se opět snaží veřejnosti nabídnout možnost společného setkávání v přírodě i o přírodě. Letošní hosté i programová náplň zaručují účastníkům mnoho nových informací a lepší osobní orientaci v komplikovaném světě lidí a přírody.

Tři týdny trvající program nabízí vycházky do krajiny Hané (bývalého největšího vojenského cvičiště Marie Terezie) nebo do krajiny městské (letos architektura Prostějova). Oslavy Dne Země proběhnou v celém Olomouckém kraji, nejen v Olomouci (Den otevřených dveří na Sluňákově 18. 4. 2009), ale také v Šumperku (Vila Doris), Jeseníku (Hnutí Brontosaurus), Přerově (ORNIS a BIOS) a Prostějově (ČSOP Iris). Lidé se také budou moci seznámit s podobami a hlasy našich ptáků pod vedením zkušených ornitologů (Vítání ptačího zpěvu). Na své oslavy Dne Země zve rodiče s dětmi i ZOO Olomouc na Svatém Kopečku (18. 4.). Je potěšitelné, že program EDO obohatilo minimálně 30 organizací a institucí svými vlastními nápady a aktivitami.

Již tradičně na EDO zavítají přední osobnosti našeho společenského života: například psychiatr Cyril Höschl, geolog Václav Cílek, socioložka Hana Librová, filosofové Jan Sokol, Zdeněk Pinc, Zdeněk Kratochvíl a Ondřej Švec, fyzik Jan Novotný, matematik Jiří Fiala, biologové Stanislav Komárek, Ivan Horáček, David Storch, Martin Konvička, Daniel Frynta a Antonín Buček. Známý znalec vážek Aleš Dolný představí společně se zpěvákem a hudebníkem Danem Bártou novou knihu o těchto zajímavých tvorech naší přírody. Lidé a zvídaví laikové se mohou těšit na osobní setkání s výjimečnými hosty a zajímavými tématy v diskusích o vědeckých i nevědeckých uchopeních přírody v Divadle hudby Olomouc od čtvrtka 23. 4. do neděle 26.4.

Již tradiční součástí EDO jsou kulturně komponované programy. Letos to bude společný koncert originálních brněnských skupin Květy a Ty Syčáci (23. 4., Divadlo hudby, 20:30), či varhanní koncert v Chrámu Svatého Michala s vynikajícím italským varhaníkem Giovanni Clavora Braulinem a Slovenkou Zuzanou Janáčkovou (2. 5. ve 20:00). Vyvrcholením EDO je již od roku 1990 Ekojarmark 1. května na Horním náměstí v Olomouci s tradičními řemesly, koncertem (Tomáš Kočko, Hm…, ASPM, Camael, Tam Tam Orchestra a další), divadlem na nádvoří radnice, hrami pro rodiče s dětmi a množstvím aktuálních informací o ochraně přírody a problematice odpadů.

Letos proběhne také výjimečně společenský večer v kině Metropol, který seznámí přítomné diváky s novým projektem Sluňákova, který se snaží realizovat vstupní bránu do Litovelského Pomoravi prostřednictvím parkových úprav a interaktivnívh uměleckých instalací. Na projektu spolupracují například výtvarníci Miloš Šejn a František Skála. Cílem je, aby Olomouc, která vábí své návštěvníky historickými památkami, nabídla také svůj přírodní klenot: lužní lesy CHKO Litovelské Pomoraví. Na tomto večeru vystoupí Václav Cílek s hosty a olomouckému publiku se představí vynikající hudebníci ve skupině Peter Lipa Band (v sobotu 25. 4. V kině Metropol od 20:30 hodin).

Celá řada aktivit Ekologických dnů Olomouc je určena základním i středním školám. Středoškoláci obdrží informace o mimořádně diskutovaném problému ochrany šumavských lesů, který ničí kůrovcová kalamita. Budou moci diskutovat také o připravované státní strategii trvale udržitelného rozvoje. Martin Patřičný představí svou mimořádně úspěšnou knihu i její neméně úspěšné televizní zpracování („Dřevo krásných stromů“). Společně s veřejností mohou studenti navštívit celou řadu výstav, které se u příležitosti EDO konají.

Letošní ročník EDO podpořili zejména Statutární město Olomouc, Olomoucký kraj, Ministerstvo životního prostředí, odpadová kampaň Odboru životního prostředí Magistrátu města Olomouce, ANAG, Zahrada Olomouc, oční ordinace Marcel Matzenauer, Asekol a Ekobat. Mediálními partnery jsou: R1, ČRO, Listy, MF DNES, KKC. Podrobný program EDO mohou zájemci najít na internetových stránkách www.slunakov.cz a také v mimořádně vydaném programu, který je možno obdržet v informačním centru v podloubí radnice.

Festival pořádá pravidelně Sluňákov – centrum ekologických aktivit města Olomouce, obecně prospěšná společnost, jejímž zakladatelem je Statutární město Olomouc.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz