Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Charitativní červenobílá aukce fotek Marka Vašuta podpoří hluchoslepé

10. 4. 2009 - PRAHA [LORM - Společnost pro hluchoslepé]

Patříte k fanouškům herce Marka Vašuta? Pak se od 17. do 22. dubna 2009 můžete na stránkách www.aukro.cz zapojit do Charitativní červenobílé aukce fotoobrazů, které Vašut nafotil během své cesty po exotické Panamě. Dražit se budou tři zarámované fotografie a výtěžek z dobročinné aukce bude věnován na pomoc osobám s hluchoslepotou.

„Fotky z Panamy jsou sice z daleka, ale nepotřebují vysvětlení. Myslím ale, že nikdo z nás s darem zraku a sluchu si nedokáže ani zdaleka představit krajiny a zvuky v mysli hluchoslepých. Zatím – protože věřím, že věda dokáže v budoucnu vyřešit i tenhle problém. A tak si neskromně představuji, že moje fotka visí třeba v dětském pokoji budoucího vynálezce, jehož rodiče kdysi na jedné aukci …“ přibližuje svoji vizi M. Vašut.

Aukci pořádá občanské sdružení LORM – Společnost pro hluchoslepé na zahájení 7. ročníku celostátní veřejné sbírky Červenobílé dny. Od 20. do 22. dubna 2009 budou ve 40 městech České republiky dobrovolníci v červených a bílých tričkách prodávat pruhovanou propisovačku za symbolických 25 korun a rozdávat letáčky o hluchoslepotě. Víte, že hluchoslepým lidem od roku 2001 při chůzi pomáhá červenobílá hůl? Kdo se první květnovou sobotu vypraví do pražské zoo a navštíví zebry u Afrického domu, může si aspoň na chvíli na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je se orientovat sám bez zrakové a sluchové kontroly v prostoru pomocí hole s červenými a bílými pruhy.

Hluchoslepota způsobuje především potíže při komunikaci, prostorové orientaci a samostatném pohybu, sebeobsluze a přístupu k informacím. Zabraňuje hluchoslepému člověku plnohodnotně se zapojit do společnosti a vyžaduje zajištění odborných služeb, kompenzačních pomůcek a úpravy prostředí. Organizátoři sbírky se snaží upozornit veřejnost na toto jedinečné postižení, které se vyznačuje souběžným postižením zraku a sluchu různého stupně. Hluchoslepota se objevuje v kombinaci úplné nebo částečné ztráty sluchu a zraku a může být vrozená nebo získaná následkem nemoci, úrazu či v důsledku vyššího věku.

Výtěžek z aukce a sbírky půjde na zajištění sociálních služeb, které lidem s hluchoslepotou z celé ČR poskytují zdarma terénní sociální pracovníci při Poradenských centrech LORM. Podle Mgr. Petry Zimermanové, ředitelky o.s. LORM, hrají Červenobílé dny rok od roku důležitější roli pro financování pomoci hluchoslepým. Svá slova doplňuje: „V letošním roce, kdy nám byly drasticky sníženy dotace MPSV, se obracíme na veřejnost a věříme v její podporu a solidaritu. Víme, že doba je těžká pro všechny, o to více si vážíme i sebemenšího příspěvku a každé dárcovské SMS, které nám umožní dál poskytovat služby. Hluchoslepí s naší pomocí hrají divadlo, jezdí na běžkách a tandemových kolech, soutěží na Lormolympiádě, ale bez pomoci našich průvodců, tlumočníků a sociálních pracovníků mohou být o tyto možnosti ochuzeni.“

Podrobné informace o sbírce včetně vyúčtování předchozích ročníku přinášejí stránky www.cervenobiledny.cz. Sbírku lze také podpořit zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS LORM na číslo 87 777 (cena jedné dárcovské SMS je 30 Kč, o.s. LORM obdrží 27 korun.) Pro příspěvky je otevřeno sbírkové konto 35-0720850257/0100.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz