Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Akordeonista Kimmo Pohjonen vystoupí se dvěma členy King Crimson na Colours of Ostrava

7. 4. 2009 - OSTRAVA [Econnect]

Na festivalu Colours of Ostrava vystoupí hudební formace KTU, pod níž se skrývá slavný finský akordeonista Kimmo Pohjonen a dva členové kultovní kapely King Crimson – kytarista Trey Gunn a bubeník Pat Mastelotto. Kimmo, přezdívaný „akordeonový terorista“, je proslulý především svými šílenými, extravagantními koncerty, kdy dokáže z nástroje za pomoci samplů a elektroniky dostat nejneobvyklejší psychedelické zvuky.

„Poslouchal jsem nejrůznější akordeonisty z celého světa a nikdo z nich, skutečně nikdo, nezněl jako Kimmo. Předefinoval přístup k tomuto nástroji, o tom nemůže být pochyb,” říká David Harrington z newyorských Kronos Quartet, který s Pohjonenem pracoval na projektu „Uniko“. Pat Mastelotto s Trey Gunnem, vedle členství v King Crimson své umění v uplynulých letech nabídli celé řadě rockových osobností: John Paul Jones, XTC, Robyn Hitchcock, Trail of the Dead, Julia Fordham, Vernon Reid, The Sugercubes, Mathew Sweet, Jude Cole nebo Steve Hackett. „Do Ostravy přijíždí KTU představit aktuální desku „Quiver“ a fanoušci experimentálního rocku by neměli zaváhat – něco tak divokého dlouho neviděli“, doplňuje Zlata Holušová, ředitelka Colours of Ostrava.

Kimmo Pohjonen s vizáží punkáče a pověstí „akordeonového teroristy” vystudoval oddělení lidové hudby na proslulé helsinské Sibeliově akademii. Ke konci 90. let se „cítil unavený a netušil, co by mělo nastat”. Po setkání s bubeníkem a programátorem Samulim Kosminen přišel na to, že přes samply lze dosud výhradně akustický nástroj „vrhnout do futuristického světa”. Společně vytvořili projekt Kluster.

Kimmovo a Samulinovo horečnaté pátrání po nových zvucích, doprovázených nevídanou světelnou show, přivedlo spoustu posluchačů do rozpaků; nic podobného totiž jště nezažili. Na jednom workshopu světoznámí Finové vyprávěli, jak z jejich koncertu odešla stará paní přímo do pokladny s nekompromisním přáním na vrácení vstupného se slovy, že je to ta nejhorší věc, co kdy slyšela od II. světové války.

K prvním kontaktům Pata Mastelotteho a Trey Gunna s oběma Finy došlo v roce 1999, kdy se k nim připojil také vůdce King Crimson, kytarista Robert Fripp. Gunn s Mastelottim následně vytvořili duo TU a v roce 2004 s Kluster natočili první album „8 Armed Monkey“ už coby KTU. Tři roky na to je Samuli opustil a zbytek pokračuje v triu, údajně jednom z nejpsychedeličtějších a nejdémoničtějších, co dnes existuje.

Festival proběhne od 9. do 12. července v zeleném srdci severomoravské metropole. Čtyřdenní vstupenky jsou k dostání v síti Ticketpro. Cena je do 30. dubna 960,- Kč. Více informací: www.colours.cz.

Dosud potvrzené kapely: Jamie Cullum (UK), David Byrne (US), Maceo Parker (US), Michael Nyman Band (UK), Thievery Corporation (US), Asian Dub Foundation (UK), Johnny Clegg (Jižní Afrika), Mamady Keita & Sewa Kan (Guinea), Maria Doyle Kennedy (Irsko), Seun Kuti & Egypt 80 (Nigérie), LA-33 (Kolumbie), Victoria Hanna (Izrael), Speed Caravan (Alžír/Francie), Svjata Vatra (Estonsko/Ukrajina), Manickam Yogeswaran (Srí Lanka), Dzadzeloi Traditional Cultural Troupe (Ghana), Boo, David Koller, Dub-o-net, Eternal Seekers, Evolution Dejavu, Fleret a Jarmila Šuláková, František Segrado & Veselá bída, Hi-fi, Jan Kalousek, Los Remedios (SK), Lvmen, Mikoláš Chadima & MCH Band, Mňága a Žďorp, Monika Načeva, Michal Pavlíček, DJ Five, Slow Tension, Švihadlo, Tata Bojs, Tomáš Kočko a Orchestr, Two Men Whose Love´s Music, Už jsme doma, Věra Špinarová, Vypsaná Fixa.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz