Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha vítá program Zelená úsporám

7. 4. 2009 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Za posledních dvacet let největší a nejpropracovanější projekt, jak snížit účty, jež rodiny platí za teplo, i dovoz paliv z Ruska a exhalace skleníkových plynů – tak Hnutí Duha komentuje program Zelená úsporám, který dnes představil Martin Bursík.

Možnosti zateplování českých domů jsou pětapůlkrát větší než množství energie, kterou by dodávalo kontroverzní rozšíření uhelných dolů na Mostecku a bourání sousedních obcí. Pačesova komise i kalkulace Hnutí DUHA se shodují, že pokud Česká republika využije všech příležitostí k zateplení budov a vytápění zelenou energií, nebude potřebovat k topení žádný dovážený plyn ani žádné uhlí.

Karel Polanecký z Hnutí DUHA řekl: „Je to bezkonkurenčně největší a nejpropracovanější podobný program, jaký tu kdokoli v posledních dvaceti letech udělal. Rodiny ušetří tisíce korun ročně a republika srazí dovoz plynu z Ruska i exhalace oxidu uhličitého. Příležitosti jsou tak enormní, že velké debaty o uhelných dolech nebo atomových reaktorech vedle nich vypadají skoro jako poznámka pod čarou. Možnosti snižování energetické náročnosti českých domů jsou pětapůlkrát větší než energie, kterou bychom získali rozšiřováním uhelných dolů na Mostecku.“

Hnutí DUHA vede kampaň Velká výzva, jež má prosadit zákon, který dále rozhýbe investice do moderních zelených řešení: zateplování domů nebo čisté energetiky, pohodlné veřejné dopravy, snadné recyklace či místních potravin. Legislativa má po vzoru Velké Británie závazně stanovit, že české exhalace skleníkových plynů budou do roku 2050 klesat o 2 % ročně. Více na www.velkavyzva.cz.

Ekologická organizace také prosazuje, aby příští vláda zřídila speciální fond, kam bude ukládat miliardové výnosy, jež stát má z používání fosilních paliv, a financovala z něj program, který umožní zateplit skoro každý dům v zemi. Hnutí DUHA navrhlo, aby rozpočet ve výši 22 miliard korun ročně plnily hlavně výnosy z prodeje povolenek k exhalacím a zisky ČEZ.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz