Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

26. 3. 2009 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Podrobnosti údajných izraelských válečných zločinů, Po zákazu vstupu do země Dalajlámovi zrušila Jižní Afrika i mírovou konferenci, Vládní úředník tvrdí, že Spojené státy na Guantanámu vědomě věznily nevinné osoby a Spojené státy chtějí jmenovat afghánského premiéra s cílem oslabit prezidenta Karzáího.

PODROBNOSTI ÚDAJNÝCH IZRAELSKÝCH VÁLEČNÝCH ZLOČINŮ
Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v oblastech Palestiny Richard Falk obvinil v pondělí Izrael ze spáchání válečných zločinů v Gaze: „Poměr mrtvých – 1434 na straně Palestiny a 13 na straně Izraele – vypovídá o jednostrannosti tohoto vojenského konfliktu.“ Falk prohlásil, že útok na Gazu byl „vojenským napadením s moderní výzbrojí prakticky bezbranného obyvatelstva“. Falk také obvinil Izrael, že bránil palestinským civilistům v úniku před tímto vojenským útokem. Lékaři z mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights obvinili izraelské vojáky, že během útoku na Gazu neposkytovali lékařským týmům ochranu. Šestnáct osob z palestinského zdravotnického personálu bylo zabito izraelskými střelami a dalších dvacet pět jich bylo zraněno. Izrael zaútočil na třicet čtyři zdravotnických zařízení, včetně osmi nemocnic. Byly také nalezeny dokumenty, které prohlašují, že izraelským jednotkám byly vydány příkazy střílet během války na záchranné týmy. V manuálech nalezených v palestinském domě obsazeném izraelskou armádou stojí: „Nařízení při ozbrojeném střetu: přímá střelba také na záchrannou službu.“ Toto sdělení bylo napsáno rukou a bylo v hebrejštině. Mluvčí izraelské armády, major Avital Leibovich, obhajovala jednání Izraele: „Izraelské obranné síly (IDF) se rozhodly zahájit důkladné vyšetřování. Víme a můžeme dnes prohlásit, že vojákům IDF byly dány pokyny, aby dávali velice dobrý pozor na různá zdravotnická zařízení a vozidla v oblasti Gazy.“ Zpravodajský servis McClatchy informuje o tom, že podle výpovědi izraelského vojáka, který bojoval v Gaze, rabíni přednášející izraelské armádě vybízeli jednotky mířící do Gazy, aby znovu získali, jak oni tvrdí, Bohem přislíbenou zemi a „zbavili se nežidů“. Voják také prohlásil, že toto poselství rabínů fakticky změnilo dvacet dva dny trvající izraelský útok v náboženskou válku.
24/3/09

VLÁDNÍ ÚŘEDNÍK TVRDÍ, ŽE SPOJENÉ STÁTY NA GUANTANÁMU VĚDOMĚ VĚZNILY NEVINNÉ OSOBY
Bývalý úředník Bushovy vlády prohlásil, že Spojené státy nadále zadržovaly mnoho guantánamských vězňů zatčených v Afghánistánu, přestože již dávno věděli o jejich nevině. Lawrence Wilkerson, bývalý hlavní tajemník tehdejšího ministra zahraničních věcí Colina Powella, v rozhovoru pro zpravodajskou agenturu Associated Press sdělil, že Spojené státy doufaly, že jednoho dne by jim tito vězni mohli poskytnout užitečné informace o nepřátelích. Wilkerson prohlásil: „Nezáleží na tom, zda je vězeň nevinný. Bydlel v Afghánistánu a byl zadržen poblíž místa bojů, tudíž musí vědět něco pro nás zajímavého.” Wilkerson dále popsal zdůvodnění vlády v dobách jeho působení: „Potřebujeme tyto lidi umístit do nějaké vysoce zabezpečené věznice, jako je ta v Coloradu, zapomenout na ně a zahodit klíč. Nemůžeme je postavit před soud, protože jsme je mučili a unikly nám důkazy.“ Wilkerson tvrdí, že bývalý ministr obrany Donald Rumsfeld a viceprezident Dick Cheney zabránili snahám zlepšit způsob vyšetřování afghánských vězňů.
20/3/09

PO ZÁKAZU VSTUPU DO ZEMĚ DALAJLÁMOVI ZRUŠILA JIŽNÍ AFRIKA MÍROVOU KONFERENCI
Jižní Afrika zrušila celosvětovou mírovou konferenci po kontroverzním odmítnutí účasti tibetského duchovního vůdce Dalajlámy. Kritici viní jihoafrickou vládu z toho, že ustupuje tlaku Číny, která je jedním z největších obchodních partnerů této země. Na začátku tohoto měsíce se čínský premiér Wen Jiabao vyjádřil, že cizí země by se měly vyvarovat jakéhokoli vměšování do tibetské otázky. Mandla Mandela, vnuk Nelsona Mandely, odsoudil v úterý tento postup jihoafrické vlády slovy: „Pro Jižní Afriku je to smutný den. Je to smutné pro Afriku. A to jsme národ, který usiluje o to, aby byl vůdcem na africkém kontinentě. Je mi velmi smutno z toho, že někomu, jako je Dalajláma, kterého si velmi vážíme, bylo odmítnuto vízum.“ Jihoafrický arcibiskup Desmond Tutu k tomu řekl: „Ostudně se podřizujeme čínským tlakům. Pociťuji hluboké znepokojení a stud.“
24/3/09

SPOJENÉ STÁTY CHTĚJÍ JMENOVAT AFGHÁNSKÉHO PREMIÉRA S CÍLEM OSLABIT PREZIDENTA KARZÁÍHO
Podle britského listu The Guardian se vláda Baracka Obamy spolu s evropskými spojenci chystá dosadit do středu afghánské vlády klíčového člověka, který by tak přímo konkuroval afghánskému prezidentovi Hamídu Karazáímu. Spojené státy uvažují o tom, že by mohly vytvořit novou pozici afghánského premiéra. Tím by obešly Karzáího, který se ve Washingtonu znelíbil. Spojené státy již navrhují odklonit finance od kábulské vlády směrem k provinciím ve snaze oslabit Karzáího. Minulý týden však Karzáí trval na svém: „Afghánistán se nikdy nestane loutkovým státem.”
23/3/09

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na: akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info přinášíme jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváte jen politicky vhodné informace o světě kolem vás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujete nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz