Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bleší trh: pomozte nakupováním!

26. 3. 2009 - BRNO [Econnect/Nesehnutí]

Nakoupit užitečné věci za rozumné ceny, přispět tím na aktivity pořádané pro uprchlíky a uprchlice, zúčastnit se zajímavých besed a projekce na téma migrace a gender, palestinsko-izraelský konflikt nebo práce cizinců v ČR. To vše budou moci návštěvníci a návštěvnice benefičního blešího trhu, který ve dnech 30. března až 1. dubna 2009 pořádá Nesehnutí ve spolupráci s Krmítkem. Uprchlický blešák, který je otevřen nejen studentům a studentkám Masarykovy univerzity, ale i široké veřejnosti, bude probíhat vždy od 12 do 19 hodin v atriu Krmítka Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

„Prostřednictvím volnočasových aktivit, jež budou financovány z výtěžku z blešího trhu, chceme pomoci uprchlíkům a uprchlicím z uprchlickém zařízení v Zastávce u Brna. Díky dárcům a dárkyním z řad veřejnosti, kteří do Uprchlického blešáku darovali oblečení, knihy, šperky, bytové dekorace, drobnou elektroniku, nádobí a další věci, které již nepotřebovali, nabídne bleší trh návštěvníkům a návštěvnicím pestrou paletu zajímavých a užitečných věcí ve velmi dobrém stavu. Věnováním, stejně jako nákupem těchto věcí, pak lidé mají možnost přispět na dobrou věc,“ vysvětluje Radka Svačinková z NESEHNUTÍ.

Kromě jiných aktivit se NESEHNUTÍ v rámci programu Bezpečí pro uprchlíky věnuje aktivitám, jejichž cílem je zlepšit situaci uprchlíků a uprchlic v České republice. „Uprchlíci a uprchlice jsou nuceni/y trávit často celé roky za zdmi uprchlického tábora. Tábor je koncipován jako dočasné pobytové středisko – celé rodiny mají v šedivých budovách k dispozici pouze jeden malý pokoj s vojenskými postelemi a záchody, koupelna a kuchyňka jsou společné na tmavé chodbě, kde vedle sebe bydlí lidé z často naprosto odlišných kultur, s odlišnými představami o soukromém životě. V praxi zabere vyřízení žádosti o azyl českým úřadům často celá léta (jsou i případy, kdy uprchlíci čekají na vyřízení žádosti o azyl 7, 8 let),“ vysvětluje Lenka Šafránková Pavlíčková, koordinátorka programu Bezpečí pro uprchlíky. Žadatelé a žadatelky o azyl, kteří a které jsou trvale nuceni/y žít v těchto nedůstojných podmínkách a v pasivitě (nemají téměř žádnou možnost pracovat) jsou tak vystaveni dlouhodobému stresu a také nejistotě, což se na jejich životě odráží psychickými i fyzickými problémy. Již několik let dojíždí NESEFNUTÍ do uprchlického tábora a pořádáme aktivity pro jeho obyvatele/lky.

Součástí Uprchlického blešáku je doprovodný program, jehož cílem je seznámit širokou veřejnost s tématy uprchlictví a migrace. Pozváni přijali odborníci a odbornice z neziskového sektoru i akademického prostředí (FSS MU, FF Palackého univerzity, International Organization for Migration, Poradna pro občanství, občanská a lidská práva), kteří budou s návštěvníky/cemi diskutovat o aktuálních tématech jako je pracovní migrace, palestinsko-izraelský konflikt či migrace a gender ve spojitosti náboženstvím. Program probíhá na FSS MU, začíná vždy od 18 hodin a vstup je zdarma.

Program Uprchlického blešáku:

Pondělí, 30. března, 18:00, dolní atrium Krmítka, FSS MU:
Práce cizinců v ČR: pracovní migrace z pohledu právníka a Mongolové v ČR
Přednášející: Mgr. Pavel Čižinský (Poradna pro občanství/občanská a lidská práva) a Tomáš Janeba (International Organization for Migration).

Úterý, 31. března, 18:00, FSS MU, učebna č. M 117:
Palestina a Izrael: politika a uprchlíci v kontextu současného vývoje
Přednášející: PhDr. Lubor Kysučan, Ph.D. (FF PU, FSS MU) a Mgr. Karel Dolejší (zbrojní expert a novinář).
Beseda bude zahájena projekcí dokumentu Křižovatka. Dokument vypráví příběh tří mladíků – izraelského vojáka, jeho nejlepšího přítele a Palestince, kteří v roce 2000 zemřeli v pásmu Gaza.

Středa, 1. dubna, 18:00, dolní atrium Krmítka, FSS MU:
Náboženství a gender v procesu migrace: zavazadlo nebo okovy?
Přednášející: Bc. Adéla Souralová a Bc. Denisa Sedláčková (FSS MU)

Návštěvníci a návštěvnice mají stále ještě v průběhu Uprchlického blešáku přímo na místě možnost darovat do prodeje nepotřebné věci v dobrém stavu!


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz