Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Barack Obama v Praze, Kennedy a Nixon na plátně - „Americký duben“ v kině Oko

25. 3. 2009 - PRAHA [Econnect]

Mýty opředený a předčasně ukončený život kontroverzního prezidenta JFK a skutečnost, že Prahu v dubnu navštíví současný americký prezident Barack Obama, často přirovnávaný k zesnulému prezidentovi JFK pro podobné politické smýšlení a úspěšnou politickou kandidaturu, inspirovalo Bio Oko. Do dubnového programu zařadilo poprvé premiéru úspěšného a fascinujícího filmu Virtuální JFK. Další filmovou nadílkou je Blok filmů o amerických prezidentech a Přehlídka současného amerického dokumentu, v rámci které navštíví Bio Oko dva významní američtí režiséři David O’Shields a Chuck Workman.

Film Virtuální JFK: jak by to bylo ve Vietnamu, kdyby byl Kennedy naživu režiséra Koji Masutaniho řeší jedno z nejvíce diskutovaných „co kdyby“ v historii americké zahraniční politiky. Premiéru bude mít v sobotu 4. dubna ve 21:30 a následně bude promítán ještě devětkrát. Tímto celosvětově úspěšným filmem zahajuje Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava provozující Bio Oko projekt, jehož posláním je měsíční uvedení jedinečných nedistribučních dokumentů na plátně pražského kina. Vybraný dokument se bude promítat vždy desetkrát. Hlavním tématem filmu Virtuální JFK je otázka: Co by mohl prezident Kennedy ve Vietnamu udělat, kdyby nebyl v roce 1963 zastřelen a byl znovu zvolen ve volbách roku 1964?

Koji Masutani využil pro svůj film metodu „virtuální historie“, jenž prvně pojmenoval harvardský historik Niall Ferguson. Metoda na základě analýzy skutečných událostí (v tomto případě jednání prezidenta Kennedyho v klíčových situacích, které mohl vyřešit buď válečným konfliktem anebo diplomatickou cestou) předkládá varianty následného vývoje, kdyby se nějaká situace byla odehrála jinak. Film vznikl především díky dosud nezveřejněným archivním záznamům, dokumentům, zvukovým páskám a svědectvím a výpovědím z konferencí, týkajících se tohoto tématu. Více informací k tomuto filmu najdete na www.virtualjfk.com.

Prezidentský blok zahájí 3. dubna filmy Primárky, Krize a Tváře listopadu. Primárky jsou dnes již klasickým dokumentem o amerických volbách. Dokumentaristé Richard Lealock a Robert Drew zachytili vítězství JFK v primárkách ve Wisconsinu, kde soupeřil s kandidátem demokratické strany Hubertem Humphreyem. Primárky byly průkopnickým dílem hnutí direct cinema, které využívalo k natáčení nově vyvinuté lehké kamery se synchronně snímaným zvukem. Film je od počátku dynamický, vypráví prostřednictvím akce. Důležité jsou detaily, emociální scény hlavních postav a spontánní, někdy až intimní projev zúčastněných. Primárky celosvětově ovlivnily dokumentární tvorbu a vzápětí přišel Robert Drew s ideou zachytit prezidenta při sporu o právo afroameričanů studovat na univerzitě „pro bílé“ v Alabamě. Kennedy umožnil tvůrcům být velmi blízko emocím, provázející univerzitní konflikt, z nějž vzešlo velké vítězství občanských práv a rasové rovnoprávnosti.

Tento provokativní dokument Krize – na pozadí prezidentského úřadu doplňuje krátký snímek Tváře v listopadu, zachycující situaci po pěti měsících, kdy oblíbený prezident už nebyl mezi živými. Prezidentský blok doplňuje slavný film JFK režiséra Olivera Stonea, kde newyorský státní zástupce Jim Garrison (Kevin Costner) nevěří oficiální verzi o atentátu na prezidenta Kennedyho. Podle jeho přesvědčení byl atentát dílem spiknutí pravicových kruhů. Film režiséra Rona Howarda Nixon/Forst vypráví nelítostnou bitvu o pravdu v aféře Watergate, který získal ocenění nejlepšího filmu roku 2008.

Přehlídku současného amerického dokumentu, která zobrazuje aktuální témata a tendence v soudobé americké dokumentaristice, spolupořádá velvyslanectví USA. Začíná ve středu 25. března zajímavým dokumentem současné americké tvorby režiséra Jaye Rosenblatta Začínáme filmovat. Dalšími významnými díly, které je možné vidět, jsou např. dokument Uliční boj (2005) režiséra Marshalla Curryho, který získal Cenu na Tribeca Film Festival, Silverdocs a Hotdoc a byl nominován na Academy Award a Writers Guild of America Award. Dokumentuje události z roku 2002 v předvolebním boji mladého afroamerického kandidáta nad „starousedlým“ a nečestným starostou, což bylo díky tomuto dokumentu odhaleno a stalo se nadějí do budoucích voleb. Zajímavým dokumentem je také Z lásky k vodě (2008) režisérky Ireny Saliny. Nominován byl na Velkou cenu poroty Sundance a získal cenu jako Nejlepší dokument Vail Film Festival. Přináší komplexní pohled na problematiku vodních zdrojů, nadnárodních korporací a jejich pokusů privatizovat a výhodně prodávat vodu.

Finálovou a zároveň slavnostní událostí bude samotné zakončení přehlídky, které proběhne v Bio Oko 15. dubna a při které uvedou dva režiséři David O'Shields („Ztracená krajina Ameriky: Vysokostébelná prérie“; 17:30) a Chuck Workman, držitel Ceny Akademie z roku 1986 („President lidu“; 19:30) své filmy a zúčastní se i diskuse po jejich skončení. Mimo pozvánky je možné zakoupit si vstupenku na jednotlivé filmy v pokladně kina, za tradičních 100 Kč.
Filmy v Přehlídce současného amerického dokumentu jsou promítány bezplatně. Film Virtuální JFK budete mít možnost v Bio Oko zhlédnout 4., 5., 6., 7., 24., 25., 26., 27., 28. a 29.4.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz