Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

57 % bio z dovozu: vláda musí vylepšit podporu

25. 3. 2009 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Velký podíl dovážených biopotravin je zbytečný a hlavní vinu nese malá podpora státu pro některé části ekologického zemědělství, řeklo Hnutí DUHA po zveřejnění nových čísel o českém trhu. Údaje dnes publikovala agentura Green marketing. Podle nich 57 % prodávaného zboží pochází z dovozu. České ekologické zemědělství tak zbytečně přichází o příležitost, podotýká zelená organizace.

Supermarkety nabízejí desítky druhů importovaných biopotravin, které by mohli dodávat domácí zemědělci. Hnutí DUHA prosazuje, aby ministr zemědělství vylepšil podporu pro chovy drůbeže podle pravidel ekologického zemědělství. Vinou špatných dotací dodávají pouze 0,02 % vajec a kuřecího masa. Ministrovi může každý napsat email z webu www.ceskebiopotraviny.cz.

Rozvoj ekologického zemědělství by snížil zatížení pesticidy či průmyslovými hnojivy a umožnil vracet do krajiny zeleň, která pomáhá zadržovat vodu. Zdravé hospodaření se v České republice postupně rozšiřuje a pokrývá už více než 8 % zemědělské půdy. Ale 82 % z toho tvoří louky a pastviny. Ekologických polí a sadů nebo ekologického chovu drůbeže a prasat – tedy míst, kde by se menší nasazení agrochemikálií nebo důstojné podmínky pro chov zvířat projevily nejvíce – je nadále velmi málo.

Během posledního roku se podstatně vylepšila nabídka bio zboží velkými českými výrobci potravin.

Lenka Kaspříková z Hnutí DUHA řekla: „Velký podíl dováženého zboží na trhu s biopotravinami je úplně zbytečný. České zemědělství i naše krajina tak zbytečně přichází o velkou příležitost. Bylo by potřeba, aby ministr zemědělství posílil nedostatečnou podporu pro ekologické chovy drůbeže či prasat a pro ekologické zemědělství na orné půdě nebo v sadech.”


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz