Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jak pomoci Asii

7. 1. 2005 - PRAHA [Econnect]

V neděli 26. prosince 2004 postihla jihovýchodní Asii zatím nejhorší přírodní katastrofa v novodobých dějinách. Zemětřesení a následné vlny tsunami, které zasáhly Indonésii, Srí Lanku, Indii, Thajsko a další země (Malajsii, Bangladéš, Barmu, Maledivy, Somálsko a Tanzanii) si vyžádaly již více než 150 000 obětí. OSN odhaduje, že pět milionů lidí v zasaženém regionu je bez přístřeší, nemá dostatek vody, potravin ani základní hygienické podmínky. Asie potřebuje okamžitou humanitární pomoc i dlouhodobou rozvojovou pomoc, sbírky probíhají po celém světě. Také české humanitární organizace a další instituce vyhlásily veřejné sbírky. V polovině týdne na nich bylo více než 90 milionů korun. Vedle poslání peněz na sbírkové účty můžete přispět také zasláním dárcovských SMS či návštěvou koncertů. V následujícím článku přinášíme přehled sbírkových kont a dalších možností jak pomoci.

ADRA ČR vyhlásila veřejnou sbírku. Číslo účtu je 85558555/0300, variabilní symbol 777. Přispět můžete také odesláním dárcovské SMS z vašeho mobilního telefonu ve tvaru: DMS ASIE na číslo 87777. Česká ADRA je v kontaktu s ADRA Thajsko, Indie, Srí Lanka a Indonésie. Ve spolupráci s těmito národními pobočkami poskytuje jak okamžitou, krátkodobou pomoc - na ni bude určeno 15% čistého výtěžku sbírky, tak připravuje dlouhodobé projekty zaměřené převážně na sociálně slabé obyvatele postižených oblastí - na dlouhodobé projekty bude použito 85% sbírky.

Sdružení Česká katolická charita vyhlásilo sbírkové konto s číslem: 369-369369369/0800 (při platbě složenkou prosíme uvádějte číslo účtu ve tvaru 3690369369369/0800), variabilní symboly: 1071 - Indická republika, 1151 - Indonésie, 1711 - Srí Lanka. Vybrané peníze budou použity na projekty pomoci postiženým touto katastrofou ve spolupráci s mezinárodní federací národních Charit - Caritas Internationalis. Sdružení Česká katolická charita, Vladislavova 12, Praha 1 přijímá finanční dary do humanitární sbírky rovněž ve svém sídle v pracovní dny od 7 do 18 hodin. Arcidiecézní charita Olomouc, Křížkovského 6 přijímá finanční dary do humanitární sbírky ve svém sídle v pracovní dny v době od 8 do 17 hodin. Pomoc bude financována také z výtěžku Tříkrálové sbírky 2005, která začne v České republice na začátku ledna. Sdružení Česká katolická charita rovněž uvažuje o samostatném projektu do Indonésie.

Společnost Člověk v tísni, o.p.s. zřídila sbírkové konto SOS Srí Lanka na pomoc Srí Lance a dalším oblastem, postiženým ničivou přírodní katastrofou. Číslo konta je 991 991 991/0300. Můžete také odeslat dárcovskou SMS s textem DMS SRILANKA na číslo 87777. Finanční prostředky, které se podaří shromáždit ze sbírky SOS Srí Lanka, budou použity jak na urgentní humanitární pomoc, tak na dlouhodobou obnovu postižených oblastí.

Český výbor pro UNICEF vyhlásil sbírku pro pomoc dětem postiženým touto přírodní katastrofou. Finanční dary je možno zasílat na bankovní účet Českého výboru pro UNICEF č. 11 77 11 77/0300, variabilní symbol 800. Příspěvky lze zasílat také online prostřednictvím webové stránky mezinárodního UNICEF.

Hand for help, o.p.s. v současné době intenzivně pracuje spolu s Ministerstvem zahraničí a Senátem na vyslání dětské polní nemocnice. Cílem projektu je vyplnit mezeru a ve spolupráci s odborníky a státními i nestátními subjekty vyslat specializovaný tým na Srí Lanku, na vybrané místo, kde bude jeho pomoci obzvlášť potřeba. Možnosti podpory projektu jsou uvedeny na webových stránkách organizace. Číslo účtu: 988414309/0800. Společnost vznikla v roce 2000 jako iniciativa dobrovolných záchranářů po ničivém zemětřesní na podzim roku 1999 v Turecku, kde se zúčastnili záchranných prací.

Maltézská pomoc, o.p.s. zřídila konto za účelem obnovy thajské oblasti Khao Lak. Účet sbírky má číslo 117 700/0300. Finanční prostředky, které se podaří shromáždit, budou použity jak na okamžitou humanitární pomoc, tak na dlouhodobou obnovu zasažené oblasti.

Nadace Divoké husy vyhlásila ve spolupráci se nizozemskou partnerskou Nadací Wilde Ganzen sbírku s názvem "Sítě pro Asii" určenou na pomoc oblastem v jihovýchodní Asii zasaženým živelnou katastrofou. Výtěžek sbírky bude určen na nákup výrobních prostředků, na kterých jsou lidé v oblasti plně závislí, jako jsou lodě, sítě a pracovní nástoje. Peníze lze zasílat na číslo účtu Nadace Divoké husy 27000000/2700, variabilní symbol 1.

Český červený kříž nevyhlašuje materiální ani veřejnou finanční sbírku. Pokud některý subjekt projeví zájem přispět významnější částkou na pomoc obětem této katastrofy, je ČČK ochoten tyto prostředky shromažďovat na Fondu humanity ČČK číslo účtu 10030-7334-011/0100 variabilní symbol 444 a zaslat na konto Mezinárodní federace ČK a ČP.

Nadace Altegozahájila sbírku na konkrétní pomoc oblastem zasažených následky vln tsunami a to formou desinfekčních tablet na čištění vody, které jsou praktickou, dostupnou a snadno použitelnou formou, jak zmírnit riziko prohlubující se epidemie. Zájemci mohou zaslat na adresu nadace (Kameníčkova 2, 616 00 Brno) tablety či zaslat finanční částku na účet nadace 162737937/0300. Nadace Altego byla založena stejnojmennou úspěšnou poradenskou, vzdělávací a tréninkovou firmou Altego s.r.o. – komunikace v obchodě a managementu.

Benefiční koncerty:

V neděli 9.1. od 19 hodin se koná benefiční koncert na pomoc Asii ve Velkém sále pražské Lucerny. Vstupenky za 200 korun v síti Ticketpro nebo přímo v pokladně Lucerna za 220 korun. Kompletní výtěžek ze vstupného bude věnován v hotovosti přímo na místě velvyslanectví Indonésie. Na koncertě vystoupí bez nároku na honorář: Aneta Langerová, Divokej Bill, Tři sestry, Ready Kirken, Anna K & Band, Lenka Dusilová. Všichni vystupující se zřekli nároku na honorář.

Ve středu 12. ledna od 22:00 se uskuteční v pražském klubu Radost FX (Bělehradská 120, Praha 2) benefiční akce pro postižené zemětřesením v Asii a Africe s názvem Radost FX proti vlnám. Vystoupí Dj´s Loutka, Ladida, Vectif, Chris Sadler, Lumiere, Moskito, Petr K, saxofonista Ivan Myslikovjan, taneční skupiny Dance Models, Dance 2 XS. Vstupné bude 200,-CZK + dobrovolné vstupné. Věškerý výtěžek z akce včetně barů bude zaslán na konto určené postiženým.

Prohlášení zástupců vybraných českých neziskových organizací

Zástupci tří neziskových organizací ADRA, Člověk v tísni - společnost při ČT, o.p.s. a Sdružení Česká katolická charita včera vydali společné prohlášení: Organizace se podílejí na pomoci zemím, postiženým zemětřesením v jihovýchodní Asii. Jednotlivé organizace se vzájemně podporují, informují se o svých aktivitách v Asii a konzultují možný společný postup. Organizace jsou připraveny společně koordinovat humanitární pomoc s Ministerstvem zahraničních věcí České republiky. Organizace se chtějí také dlouhodobě zasazovat o osvobození DMS od jejich zdanění.

Seznam pohřešovaných z Asie je na webu

Červený kříž (ČK) publikoval na speciálních internetových stránkách Familylinks - http://www.familylinks.icrc.org - jména 2 700 osob pohřešovaných po přírodní katastrofě v jihovýchodní Asii. Nezvěstní přijeli do zasažené oblasti převážně na dovolenou. Z velké části jde o občany evropských států. Seznam je rozčleněn do čtyř hlavních částí - Indonésie, Thajsko, Indie a Srí Lanka, jména jsou řazena abecedně, součástí jsou informace odkud pohřešovaní pocházejí, datum narození, jméno člověka, kterému je možné podat zprávu. Stránka ČK Familylinks funguje jako databáze pohřešovaných z nejrůznějších konfliktů nebo katastrof již delší dobu. Jsou zde např. údaje o zmizelých z 90. letech během válek na Balkáně či při genocidě v Sierře Leoně.

Varovná statistika na závěr

Podle Zprávy o katastrofách ve světě, kterou zveřejnila Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) v říjnu 2004, si přírodní katastrofy vyžádaly v roce 2003 celkem 76 806, což je třikrát více než v roce 2002. Hlavní příčinou byly podle zprávy globální změny klimatu. Zemětřesení 26. prosince 2003 v íránském Bamu (na den přesně rok před zemětřesením v Asii) připravilo o život 31 tisíc lidí, vlny veder v Evropě měly za následek 35 tisíc obětí. Vedle toho na čtvrt miliardy lidí v roce 2003 těžce postihly záplavy, sucha či uragány.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz