Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kampaň Velká výzva chce prosadit ambiciózní zelený zákon

24. 3. 2009 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Desetitisíce lidí v celé zemi – a také politiky, byznysmeny, firmy, experty, neziskové organizace či kulturní osobnosti – chce angažovat kampaň Velká výzva, kterou dnes startuje Hnutí Duha. Kampaň má prosadit ambiciózní zákon, který rozhýbe investice do moderních zelených řešení: zateplování domů nebo čisté energetiky, pohodlné veřejné dopravy, snadné recyklace či místních potravin.

Legislativa má po vzoru Velké Británie závazně stanovit, že české exhalace skleníkových plynů budou do roku 2050 klesat o 2 % ročně. Podle nezávislého průzkumu agentury Factum Invenio takový zákon podporuje 66 % veřejnosti.

Moderní, zelené technologie posílí ekonomiku, sníží účty rodinám i závislost na dovozu energie a srazí český příspěvek ke globálnímu znečištění. Hnutí DUHA také argumentuje, že zákon dá průmyslovým podnikům dlouhodobou jistotu pro investice. Umožní jim, aby si rozplánovaly snižování exhalací na desítky let dopředu.

Na britském zákoně – kterým se návrh Hnutí DUHA inspiruje – se shodla vláda i opoziční strany, vlivné ekologické a humanitární organizace, odbory i Konfederace britského průmyslu.

Protože zákon na desítky let dopředu nasměruje investice v českém průmyslu, ekologická organizace chce přimět hlavní politické strany k rámcové dohodě na nové legislativě – podobně jako se o to pokoušejí s důchodovou reformou. Kampaň už nyní podporují například hudebník Jan Budař, herečka Simona Stašová, spisovatel Ivan Klíma, předseda českého PEN klubu Jiří Dědeček nebo docent Pavel Nováček, šéf katedry rozvojových studií na Palackého univerzitě. Každý ji může snadno pomoci z webové stránky www.velkavyzva.cz.

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl: „Zákon má rozhýbat investice do moderních zelených řešení - zateplování domů, čisté energie, pohodlné veřejné dopravy, místních potravin nebo snadné recyklace. Koncepce je v podstatě jednoduchá. Zákon závazně stanoví, jak Česká republika bude snižovat exhalace skleníkových plynů – krok po kroku, rok po roku. Posílí tak ekonomiku, sníží účty rodinám i závislost na dovozu energie a hlavně srazí náš příspěvek ke globálnímu znečištění. Britský zákon, kterým jsme se inspirovali, podporovala vláda i opoziční strany, odbory i průmysl.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz