Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace a Lékaři bez hranic společně pomohou postižené Sumatře

6. 1. 2005 - PRAHA [Econnect/Greenpeace/Médecins Sans Frontières ]

Humanitární organizace Lékaři bez hranic (LBH) a ekologické hnutí Greenpeace spojily své síly, aby mohly poskytnout nejnutnější lékařskou pomoc lidem postiženým zemětřesením v Indonésii. Greenpeace vyslalo svoji vlajkovou loď Rainbow Warrior do nejhůře zasažené oblasti v Acehu na severní Sumatře. Na palubě lodi jsou kromě devatenáctičlenné posádky zdravotníci LBH. Loď veze také zásoby zdravotnického materiálu, potraviny a další humanitární pomoc.

“Severozápadní pobřeží Sumatry je jednou z oblastí nejhůře zasažených ničivým zemětřesením, ale dosud bylo pro humanitární organizace velice obtížné se do tohoto regionu dostat. Teď doufáme, že se nám s lodí Greenpeace podaří dopravit lékaře a zdravotnický materiál do odlehlých oblastí, kam zatím ještě žádná pomoc nedorazila,” řekl koordinátor LBH v Jakartě David Curtis a dodal: “Loď popluje podél západního pobřeží a bude distribuovat balíčky se zdravotními potřebami a potravinami, igelitové fólie a mosketiéry. Ve městě Meulaboh pak chceme vytvořit základnu pro další pomoc. Velké zásoby paliva, které Rainbow Warrior také veze, nám umožní využívat helikoptéry.”

Logistický plán pomoci vypracovaný LBH a Greenpeace počítá s nasazením několika helikoptér, terénních vozů a dalších dopravních prostředků. Čtyřicetičlenný tým LBH, jenž ve městě Banda Aceh působí od úterní noci, je zatím ve své činnosti omezen právě obtížnou dopravní situací

“Město Banda Aceh je ze 60 procent zcela zničeno a trpí nedostatkem potravin a pitné vody. Na ulicích stále ještě leží mrtvá těla. Ve městě také nejsou žádné pohonné hmoty. Situace na severozápadním pobřeží je však ještě horší a lidé jsou tam naprosto odříznuti. Většina letišť v oblasti je zničena, a není ani možné využít je pro tankování paliva,” vysvětlil Curtis.

Loď Greenpeace by proto pro činnost MSF v oblasti měla mít zásadní význam.

“Učiníme všechno, co bude v našich silách, abychom přinesli pomoc do nejhůře postižených oblastí. Naší hlavní snahou je pomoci co největšímu počtu lidí, kteří se ocitli v tragické situaci,” uvedl výkonný ředitel Greenpeace International Gerd Leipold.

Podle posledních zpráv začal operační tým LBH pracovat v nemocnici města Sigli. To je hlavní město oblasti Pidie na východním pobřeží Acehu, který byl těžce zasažen přívalovou vlnou tsunami. Nemocnice s 35 lůžky zůstala otevřená díky pomoci indonéských dobrovolníků (mnoho zaměstnanců nemocnice zahynulo při úderu tsunami) a nyní zajišťuje nezbytné lékařské ošetření a operace.

Lékaři bez hranic také zahájili provoz mobilní kliniky v Kembang Tanjung pro tamější obyvatele, kteří kvůli tsunami přišli o svá obydlí. Zhruba 47 tisíc uprchlíků nyní žije v 60 táborech.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Mailing list rozvojové a humanitární pomoci [RozvojP]

Od září 2001 Econnect spravuje mailing list [RozvojP] určený k výměně informací mezi lidmi, kteří se zajímají o témata rozvojové a humanitární pomoci.

Podrobnější informace o mailing listu
Přihlásit k účasti v [RozvojP] se lze na adrese rozvojova.pomoc@ecn.cz.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz