Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropský summit: peníze na klima dáme, ale neřekneme kolik

20. 3. 2009 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

Šéfové vlád evropské sedmadvacítky se na summitu EU v Bruselu shodli, že dají dohromady prostředky na pomoc rozvojovým zemím v boji proti změnám klimatu, nicméně nepředložili žádnou konkrétní finanční nabídku. Greenpeace vnímá tuto absenci jasného závazku ze strany EU jako selhání. Úspěšné uzavření globální klimatické dohody, ke kterému má dojít již na konci letošního roku v Kodani, se tím nijak nepřiblížilo.

„Evropská unie se sice shodla, že musí splatit svůj dluh za vypouštění emisí, ale chudé státy si dvakrát rozmyslí své přistoupení k mezinárodní klimatické dohodě, pokud neuvidí naprosto konkrétní finanční závazky bohatých zemí. Nemůžete začít vyjednávat o tom, kdo a jak přispěje na boj s klimatickými změnami, aniž dáte peníze na stůl,“ řekl Joris den Blanken, ředitel oddělení klimatické a energetické politiky Greenpeace EU.

Jarní summit EU podpořil nové finanční mechanismy, které mají generovat fondy na opatření proti změnám klimatu v rozvojovém světě. Jedná se o fondy na podporu čisté energie v rozvojových státech, na ochranu pralesů a na adaptaci na již nevyhnutelné projevy změny klimatu. Šéfové vlád Unie však vůbec nezmínili, kolik peněz z veřejných rozpočtů chtějí na tyto účely uvolnit.

Rozvinuté průmyslové země (včetně USA a Ruska) by měly do roku 2020 investovat v rozvojovém světě do čistých zdrojů energie, zastavení odlesňování a adaptačních opatření celkem 110 miliard euro ročně. Na Evropskou unii z toho připadá 35 miliardami ročně, což je v přepočtu částka 1,3 euro týdně na občana EU (cena jedné jízdenky MHD). Vezmeme-li v potaz historickou odpovědnost za změny klimatu a finanční možnosti EU, jde o velmi spravedlivý podíl.

Greenpeace vyzývá evropské vlády, aby přestaly marnit drahocenný čas a využily ještě v době českého předsednictví nadcházejících schůzek Rady ministrů k přijetí konkrétního plánu, jak financovat boj s klimatickými změnami v rozvojových zemích. Greenpeace rovněž vyzývá státy G20, aby z financování opatření proti klimatickým změnám učinily jedno z prioritních témat na své londýnské schůzce počátkem dubna. Doporučení G20 by měla být výrazným příspěvkem do jednání o klimatu v rámci OSN.

„Evropští státníci diskutovali především o rychlých opatřeních k záchraně krachujících bank, na záchranu planety si už tolik času nenašli. Nebude-li vytvořen dlouhodobý ozdravný ekonomický plán, který zároveň pomůže klimatu, dočkáme se ještě za našeho života velmi rychlých změn globálního klimatu,“ dodal Joris den Blanken.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz