Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stovky lidí v Gambii se staly terčem kampaně proti čarodějnictví

18. 3. 2009 - PRAHA [Econnect/AI]

Až 1 000 lidí bylo podle údajů Amnesty International v Gambii uneseno ze svých vesnic a obviněno z čarodějnictví. Za únosy jsou odpovědní takzvaní lékaři, kterým často asistuje policie a další ozbrojené složky. Unesení lidé končí v tajných věznicích, kde jsou nuceni se z údajného čarodějnictví „léčit“.
Kampaň proti čarodějnictví má podle dostupných informací podporu gambijských úřadů. Amnesty International proto vyzvala vládu Gambie, aby kampaň neprodleně zastavila a vyšetřila její průběh.

Očití svědci Amnesty International řekli, že takzvaní lékaři, kteří podle svých slov pocházejí ze sousední Guineje, doprovází policie, armáda i pracovníci bezpečnostních služeb. Někdy jsou s nimi i příslušníci osobní ochranky gambijského prezidenta Džammího. Takzvaní lékaři byli do Gambie pozváni na začátku tohoto roku, krátce po smrti příbuzné prezidenta Džammího, který údajně věří, že za její úmrtí může právě čarodějnictví.

Unesení, mezi nimiž je řada osob vysokého věku, končí v tajných věznicích. Tam bývají drženi až pět dní a jsou přinuceni pít neznámou tekutinu, která má halucinogenní účinky. Pod jejím vlivem byla řada lidí donucena se k čarodějnictví přiznat. Mnozí byli také surově zbiti, u některých zranění vedla téměř až k smrti. Tekutina, kterou jsou unesení lidé nuceni pít, může způsobovat vážné zdravotní problémy, dva lidé už po jejím požití zemřeli na selhání ledvin.

Řada lidí, s nimiž pracovníci Amnesty International mluvili, se domnívá, že se „hon na čarodějnice“ rozšířil po celé zemi. Stovky obyvatel Gambie už kvůli útokům na své vesnice uprchly do sousedního Senegalu. K poslednímu incidentu došlo 9. března 2009 ve vesnici Sintet, kde bylo až 300 osob donuceno jít na farmu gambijského prezidenta v Kanilai.

Jeden z očitých svědků vypověděl: „V pět hodin ráno policisté se zbraněmi a lopatami obklopili naši vesnici a vyhrožovali nám, že pohřbí kohokoli, kdo se pokusí utéct… Všichni měli strach, děti plakaly. Náhodně vybrali asi 300 mužů a žen a se zbraněmi je donutili počkat na autobusy, které je odvezly do města, odkud pochází prezident. Když tam dorazili, svázali je a donutili je vypít „špinavou vodu“ z bylin, která okamžitě vyvolá průjem a zvracení, takže bezmocně padali na zem. Zůstal jsem tam pět dní. Zažil jsem a viděl jsem mnoho zneužívání a ponižování. Nemůžu uvěřit, že něco takové se v Gambii mohlo stát. Tohle je jako ze středověku.“



-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz