Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Univers Zero se vrací do Prahy

17. 3. 2009 - PRAHA [Econnect]

Po více než dvouleté pauze se do Čech vrací belgičtí Univers Zero. Skupina se domácímu publiku poprvé představila v prosinci roku 2006 jako hlavní hvězda festivalu Alternativa 2006. Letošní koncert se odehraje v pátek 20.3. v Paláci Akropolis v 19.30.

Univers Zero jsou jednou z klíčových formací hnutí Rock In Opposition (RIO), jež na přelomu 70. a 80. let výrazně rozčeřilo hladinu tehdejší hudební scény svým sebevymezujícím přístupem vůči konvenčnímu chápání hudby a vůči praktikám showbusinessu. UZ se po počátečním jazzovém období ovlivněném ještě Milesem Davisem záhy přeměňují do polohy experimentálního tělesa, které ve své tvorbě kombinuje rockovou alternativu (Magma, King Crimson, Gong, Captain Beefheart) se zřetelnými postupy komorní vážné hudby (Stravinskij, Penderecki, Bartók). Na této bázi funguje (vyjma tvůrčí přestávky mezi lety 1988 až 1999) v podstatě dodnes, i když tato legenda "chamber" rocku na svých posledních albech přece jen poněkud ustoupila ze své někdejší expresivity směrem k cizelování své kompoziční i hráčské dokonalosti.

Jak už bylo řečeno, Univers Zero měli v Čechách vystoupit již ve svých začátcích: v roce 1980 zde měly vystupovat všechny zakládající kapely hnutí Rock In Opposition na Pražských jazzových dnech pořádaných Jazzovou sekcí. Očekávaní Univers Zero, stejně jako řada dalších interpretů, se ale tehdy nedostali přes hranice a celá akce byla pod nátlakem tehdejšího režimu zrušena. Tuzemským fanouškům se tak představili až o dlouhých šestadvacet let později. Tato výjimečná příležitost se nyní opakuje.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz