Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Habib Koité představí africkou podobu blues

18. 3. 2009 - PRAHA [Econnect]

Jedna z velkých hvězd současné africké hudby, malijský písničkář Habib Koité, vystoupí se svojí kapelou Bamada v pražském Paláci Akropolis v rámci série Jazz Meets World již v pondělí 23. března. Podobně jako na loňském festivalu Colours of Ostrava přijíždí do Prahy představit své zatím poslední album „Afriki“, jednu z nejlepších afrických nahrávek roku 2007.

Habib Koité, přezdívaný také jako „Eric Clapton z Mali“, propojuje západoafrickou griotskou tradici se západním rockem. Představuje hudebníka pro „generaci posluchačů stávající se svědkem zhroucení kulturních bariér“. Jako jeden z mála zmírnil předpověď senegalského zpěváka Youssou N´Doura, že zpopularizovat africkou hudbu nebude pro její odlišný výrazový slovník snadné. Na nekonečném, mnohaletém turné získal obdiv Evropy, už několikrát roztančil pražskou Akropoli a přinutil Američany změnit názor na původ blues.

„Pracuji s malijskou tradicí, zároveň ale toužím po její moderní podobě. Chci otevřít okno mladé generaci, umožnit jí seznámit se s vlastními hudebními kořeny. Afriku až příliš drancuje západní popmusic,“ říká. Magazín Rolling Stones ho označil za superhvězdu a Bonnie Raitt mu po společném vystoupení, ještě předtím, než s ním chtěla mít dítě, vysekla kompliment: „Vypila bych váš pot."

O Koitém je známo, že s alby šetří, ať už pro svůj perfekcionalismus, kdy hodně času stráví u skládání a bádáním ve studiu nad detaily. Je stále rovněž na nekonečném turné a Koitého koncerty patří mezi vyhledávané atrakce. Stále má po boku věrnou kapelu Bamada a upřednostňuje akustický zvuk s vévodícím balafonem Keletiqui Diabateho. Lehkonohost, hravost a přirozenost se tu pojí s Koitého vynikající kytarou, do níž se vplétají také struny harfy ngnoni a samozřejmě zvuk nepostradatelného bubínku talking drum.

Koité unikátním způsobem zužitkovává celou řadu malijských stylů, které koloruje rockem, funky, reggae a latinou. Pan-malijský hudební statut Koitého přístupu souvisí i s přeměnou tradičního vesnického griota v průvodce moderní dobou, zdroje radostí i strastí. „Nemusíme zatratit svou minulost, abychom se uplatnili v průmyslové éře, stavějící život v Africe do zcela nového světla“, trpělivě vysvětluje Koité. Více info na www.pjmusic.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz