Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Město Čelákovice se pokusilo vykácet alej bez povolení

16. 3. 2009 - PRAHA [Econnect/Arnika]

Odbor životního prostředí Městského úřadu v Čelákovicích vydal ve středu 11. března v interním oznámení záměr pokácet 22 ze 27 stromů podél chodníku v Sedláčkově ulici, a to v režimu havarijního kácení.

„Pokud by se mu podařilo vykácet alej tímto způsobem, zjevně by pochybil hned z několika důvodů. Především se jedná o neznalost zákona o ochraně přírody a krajiny při výkladu tzv. havarijního kácení, kterého se obecní úřady velice často dopouštějí,“ uvedla mluvčí sdružení Arnika Zora Kasiková. Tento názor potvrdila i přivolaná Česká inspekce životného prostředí, která v patek 13. března záměr kácení pozastavila.

„Kácení jsme v tuto chvíli pozastavili také z důvodu právně chybného postupu Městského úřadu Čelákovice, který není oprávněn nakládat s majetkem města (což se týká i dřevin),“ potvrdila Kateřina Zelenková z České inspekce životního prostředí. Úřad může rozhodnout pouze na žádost vlastníka, tedy samosprávy města. Inspekce při předběžném místním šetření navíc zjistila, že podmínky pro havarijní kácení splňují pouze asi 3 stromy z celé aleje, a režim havarijního kácení celé aleje zde tedy rozhodně není na místě. Jakub Esterka z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika k tomu dodává, že „tento režim kácení lze ze zákona uplatnit pouze při bezprostředním ohrožení života nebo majetku značného rozsahu. V takovém případě - z důvodu nebezpečí z prodlení - nepotřebuje vlastník dřevin povolení, pouze dodatečné oznámení“.

Jak potvrzuje Helena Babická, členka výboru místního občanského sdružení Naše Čelákovice, které tamní situaci dlouhodobě sleduje, město se tímto způsobem postupně zbavuje zeleně, o niž je třeba se starat: „Stejný záměr platí i pro skupinu osmi vzrostlých stromů za budovou ČSOB v Čelákovicích, z nichž chce úřad vykácet sedm“. To, že pohled obecních úřadů na zeleň nebývá objektivní, vyplývá i ze způsobu zadávání znaleckých posudků.

„Setkáváme se především s tím, že vlastník – samospráva – zadává znalecké posudky z hlediska potenciálního ohrožení bezpečnosti a z nich si automaticky vybírá to nejradikálnější řešení – pokácení stromu. Výjimečně posudky zohledňují důležité funkce zeleně a celkový pohled na ni,“ upřesnil Jakub Esterka. I v tomto případě se podle Inspekce jedná o tendenční výklad navíc jednostranně zadaného znaleckého posudku. „Posudek, který vznikl v únoru – tedy v období vegetačního klidu - jen stěží posoudí celkovou vitalitu stromořadí,“ konstatovala Kateřina Zelenková.

Odborné posuzování hodnoty stromů před jejich kácením a objektivní rozhodovávání o záměrech odstranění dřevin požaduje i petice Arniky „Zachraňme stromy“, pod niž se podepsalo již více než 3500 lidí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz