Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Světový pochod v Praze přivítá pestrá škála událostí a osobností

11. 3. 2009 - PRAHA [Econnect]

Desítky českých neziskových organizací se spojily ke spolupráci na české části prvního Světového pochodu za mír a nenásilí. Akce, která si klade za cíl upozornit na neklidnou mírovou situaci ve světě, dorazí do České republiky v listopadu letošního roku.

Greenpeace, ADRA, Humanistické hnutí, Česko proti chudobě, to je jen krátký výčet z řady organizací, které se ujaly organizace české části prvního Světového pochodu za mír a nenásilí. Ten během tří měsíců obejde celý svět od Nového Zélandu, kde bude 2. října letošního roku začínat, až po Jižní Ameriku, kde v Argentině v Andách 2. ledna 2010 skončí. Do České republiky dorazí začátkem listopadu, kde jej bude provázet řada významných akcí. Organizátoři plánují na 2. listopadu připravit velký koncert, multikulturní průvod, ale také mezinárodní konferenci či sportovní utkání, vše za přítomnosti významných zahraničních hostů.

„Přípravné aktivity a doprovodné akce se již rozběhly po celém světě a podporu pochodu vyjádřily již stovky osobností, například Dalai Lama, chilská prezidentka, Yoko Ono, fotbalový klub Inter Milano, z českých to jsou pak Rudolf Hrušínský, Helena Třeštíková, Jan Budař nebo Lejla Abbasová. U nás také pochod podporuje informační centrum OSN,“ uvedla Dana Feminová z Humanistickéhu hnutí.

První impuls k realizaci Světového pochodu pochází od mezinárodní organizace Svět bez válek, která s myšlenkou mírového pochodu přišla již před několika měsíci a v rámci Evropy bude Praha největším dějištěm pochodu. Jeho realizace v ČR se ujala řada českých organizací. „Mír je základním předpokladem reálného partnerství pro rozvoj, jak to vyžaduje Miléniová deklarace, k jejímuž naplňování přispívá i kampaň Česko proti chudobě,” uvedla Dagmar Trkalová za Česko proti chudobě.

Světový pochod během tří měsíců projde více než devadesáti zeměmi šesti kontinentů a urazí více než 160 000 kilometrů. Celkovým záměrem pochodu je dosáhnout odstranění jaderných zbraní, postupného snižování počtu konvenčních zbraní a podpisu mezinárodní smlouvy o neútočení. „Nikdy jsme neztratili ze zřetele spojitost mezi ochranou přírody a bezpečností. Greenpeace od svého založení prosazuje široké pojetí bezpečnosti – takové, v němž nehrají rozhodující úlohu pouze hrozby ozbrojeného útoku či nedostatku strategických surovin, ale také například nebezpečí vyplývající z klimatických změn způsobených člověkem. Jaderné zbrojení pohlcuje obrovské sumy a množství nejrůznějších zdrojů, aniž by bylo schopno poskytnout prostředky proti nejvýznamnějším hrozbám současnosti,” uvedl Martin Kloubek z Greenpeace.

Myšlenku Světového pochodu za mír a nenásilí podporují a do jeho organizace se zapojily tyto organizace:

· ADRA
· AFS Mezikulturní programy
· Česko proti chudobě
· Český helsinský výbor
· Educon
· Gender Studies
· Greenpeace
· Humanistické hnutí
· Neziskovky.cz
· OPIM
· ORPA
· Poradna pro uprchlíky


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz