Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zavezení jezera s chráněnými obojživelníky: viník zůstal nepotrestán

11. 3. 2009 - PRAHA [Econnect/Arnika]

Okresní soud v Pardubicích včera, 10. března zprostil Luďka Zahradníka obžaloby z trestného činu poškození životního prostředí. Podle soudu nebylo prokázáno, že pachatel vyhubil chráněné živočichy na ploše větší než pět hektarů. Soudce Jan Šlosar rovněž zapochyboval o úmyslu jednatele společnosti Skládka Elzet Zahradníka.

„Chráněné druhy obojživelníků zmizely podle nás z plochy nejméně osmi hektarů. A pan Zahradník si musel být vědom, že potřebuje kromě stavebního povolení i pravomocnou výjimku od orgánů ochrany přírody, na jejíž pravomocné vydání se mu ale nejspíše čekat nechtělo,“ domnívá se Zora Kasiková, mluvčí sdružení Arnika, které občanům Mikulovic poskytlo právní pomoc. Zástupce žalovaného Jiří Komárek se na místě vzdal odvolání, státní zástupkyně Kateřina Pavlíková si ponechala lhůtu na případné odvolání ke Krajskému soudu v Hradci Králové.

Podle soudu už nelze pachatele potrestat ani za přestupek, který byl v mezidobí promlčen. „Takovéto řešení je špatným signálem pro podobné podnikavce. Podobné případy se objevují stále častěji, viz případ lokality Na Plachtě. Ojedinělý případ v české justici tak zřejmě zůstane nepotrestán. Důvodem je i složitost posuzování skutkové podstaty trestného činu ohrožení a poškození životního prostředí. Je to tedy zároveň signál pro tvůrce nového trestního zákona," zhodnotil situaci právník Centra pro podporu občanů Arniky Lukáš Matějka.

Vyslechnut dnes byl také soudní znalec RNDr. Mojmír Vlašín, který měl zhodnotit velikost plochy, na které se dříve vyskytovali obojživelníci čolek velký a rosnička zelená a pták břehule říční. Pro obojživelníky stanovil jako minimální plochu biotopu 2,6 hektarů, kterou tvoří voda a kde se tyto druhy rozmnožují. Maximální plochu ovšem nestanovil přesně, tudíž soud v pochybnostech vzal za rozhodující pouze vodní plochu.

Při použití metodiky, kterou se řídí například i Agentura ochrany přírody a krajiny, měla být vzata v úvahu plocha větší než 2,6 ha. Vedle vodní hladiny se výměra měla totiž vztahovat též na plochy zimovišť obojživelníků, nezbytné pro jejich přežití. Ty pak měly být určeny jako přírodě blízké biotopy v dosahu do 164 metrů, tedy výsledek na úrovni 8,64 ha. „Jsme si jisti, že se tito živočichové nalézali na mnohem větší ploše. Potvrdila to v minulosti i Agentura ochrany přírody a krajiny, která daný biotop dlouhodobě sleduje," řekl Václav Průšek ze Sdružení pro ekologii – Mikulovice.

Společenská nebezpečnost činu je podle soudu v daném případě snížena také kvůli silnici, která dnes přes zničené jezero vede. „Ani to není přesné, naopak je to obrácená logika. Silnice I/37 Pardubice - Chrudim dnes vede lokalitou právě proto, že už byla předtím zavezena odpadem. A zavezena být nemusela, kdyby jednatel firmy Skládka Elzet Luděk Zahradník vyčkal rozhodnutí o výjimce. Ale protože dostal od státního Ředitelství silnic a dálnic zaplaceno za to, že připraví pro silnici podloží, netřeba se divit, že budoval skládku i za cenu porušení zákonů," myslí si Matějka.

K zavážení jezera docházelo od roku 2000 do roku 2004, kdy na ně upozornili občané Mikulovic. V květnu 2008 byl Luděk Zahradník uznán vinným, nebyl mu ale uložen trest. V únoru tohoto roku Vrchní soud v Praze neuznal žalobu Luďka Zahradníka, jenž za vyjádření jednatele Sdružení V. Průška v pořadu České televize Nedej se požadoval omluvu, odškodné 100 000 Kč a náhradu soudních výdajů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz