Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

12. 3. 2009 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Drogová válka v Mexiku se stupňuje, EU tajně posoudila, že Izrael nelegálně obsazuje východní Jeruzalém, Keňský aktivista za lidská práva zavražděn a další zprávy.

PRVNÍ GLOBÁLNÍ RECESE OD DOB DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Světová banka v neděli upozornila, že s tím, jak ekonomická krize zachvátila dříve prosperující rozvojové země, upadá svět do první globální recese od dob druhé světové války. Spousta států nyní čelí značným finančním propadům, které by je mohly vrátit zpátky do extrémní chudoby dřívějších dob. Americký deník The Washington Post dále informuje o varování Světové banky, že náklady na pomoc chudším státům by mohly převýšit současné finanční zdroje mezinárodních věřitelů. Banka odhaduje, že tento rok se světová ekonomika poprvé od 40. let minulého století sníží. Ukazuje se, že ekonomická krize letos uvrhne okolo 46 miliónů lidí do chudoby.
9/3/09

DROGOVÁ VÁLKA V MEXIKU SE STUPŇUJE
Mexiko trpí rozbujelým obchodem s pašovanými drogami. Tento rok se mexická vláda rozhodla proti drogovým gangům tvrdě zakročit. Více než tisíc lidí již bylo letos zabito při násilnostech souvisejících s drogami a v boji proti nim. 6 000 lidí zahynulo minulý rok. Nyní se chtějí do boje proti pašerákům zapojit také Spojené státy. Vysoký americký vojenský úředník v pátek prohlásil, že americká armáda je připravena pomoci mexické vládě některými prvky protipovstalecké taktiky, které byly použity proti sítím ozbrojenců v Iráku a Afghánistánu. Admirál námořnictva Mike Mullen, předseda amerického Generálního štábu, to prohlásil po schůzce s vysokými mexickými státními úředníky v Mexico City. Mullen dále zdůraznil připravenost Pentagonu poskytnout pomoc se zpravodajstvím, pozorováním a průzkumem, jakou představují např. bezpilotní letouny pro špionáž ozbrojených drogových gangů zvláště podél hranic Spojených států. Existují důkazy, že ve většině zmíněných násilností hrají roli samopaly a jiné zbraně, které mohou drogové kartely volně nakupovat právě ve Spojených státech. Podle mexické policie pochází ze Spojených států 90 procent zbraní zabavených v Mexiku při kriminálních aktivitách.
9/3/09

EU TAJNĚ POSOUDILA, ŽE IZRAEL NELEGÁLNĚ OBSAZUJE VÝCHODNÍ JERUZALÉM
Deník Guardian informuje o tajné zprávě Evropské unie, která obviňuje izraelskou vládu, že využívá expanze izraelských osad, demolice palestinských domů, diskriminační bytové politiky a budování zdi, která izoluje Západní břeh, k „aktivnímu úsilí o nelegální obsazení východního Jeruzaléma”. Dokument tvrdí, že Izrael zrychlil realizaci svých plánů s východním Jeruzalémem, podkopává důvěryhodnost palestinských autorit a oslabuje podporu mírových rozhovorů. Zpráva může signalizovat nespokojenost Evropské unie s nedodržováním izraelských slibů týkajících se zastavení budování nových osad a dalších dohod.
9/3/09

KEŇSKÝ AKTIVISTA ZA LIDSKÁ PRÁVA ZAVRAŽDĚN
Čelní představitel hnutí za lidská práva a jeden z jeho kolegů byli v Nairobi zastřeleni. Oscar Kamau Kingara byl zakladatelem velmi respektované bezplatné právnické kanceláře pro lidská práva, která zřizuje nadační fond Oscar Foundation. Minulý rok tato organizace zveřejnila zprávu obviňující policii z mučení nebo zabití více než 8 000 Keňanů. Cyprian Nyamwamu z keňské Společnosti za lidská práva uvedl: „Keňská komunita za lidská práva pojímá vládu jako plně a zcela zodpovědnou za vraždu Kingary.“
9/3/09

OBAMA ODMÍTÁ NÁVRH NA VŠEOBECNÉ STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Rozhořela se velmi ostrá debata o zdravotnictví ve Spojených státech, kde přes čtyřicet milionů lidí nemá žádný přístup ke zdravotní péči a pro až sedmdesát procent obyvatel je tento přístup omezený nebo nedostatečný. Vláda prezidenta Baracka Obamy slíbila reformu tohoto systému, aby mohla poskytnout zdravotní péči více obyvatelům. Tento týden senátní výbor pořádal první z mnoha slyšení o Obamových multimiliardových plánech na reformu zdravotnictví. Většina amerických lékařů, ale také široká veřejnost upřednostňuje návrh jednoho člena Kongresu, který by rozšířil fond státní zdravotní péče. Prostřednictvím povinné daně by tak zdravotní péče byla poskytována všem občanům. Obamův tým však již veřejně odmítl tento takzvaný plán „jediného fondu“ a zastánci tohoto plánu jsou vytlačeni z diskusí jak v senátu, tak i v médiích. Tento plán by totiž zásadním způsobem omezil zisky pojišťovacích společností. Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs minulý týden řekl: „Prezident si nemyslí, že toto je nejlepší způsob, jak snížit náklady a umožnit přístup ke zdravotní péči většímu počtu lidí.“ Přestože většina Američanů podporuje návrh „jediného fondu“, jedna mediální studie, která zkoumá, jak se k reformě zdravotní péče vyjadřují hlavní média, ukazuje, že z několika set článků minulý týden se pouze v pěti z nich o tomto návrhu zmiňuje, přičemž většina zmínek je negativních. Mezitím se spojilo několik skupin pracovníků ve zdravotnictví a byl vytvořen největší odbor sester a zdravotních asistentů, který kdy americká historie zaznamenala. Jejich zásadním cílem je propagace návrhu všeobecné státní zdravotní péče navzdory Obamovým námitkám. Tato skupina tvrdí, že plán „jediného fondu“ by zaručoval zdravotní péči všem Američanům i v případě změny bydliště nebo ztráty práce, a zároveň by všem umožňoval vybrat si svého lékaře a zdravotní zařízení.
11/3/09

BUSHOVA VLÁDA PROVOZOVALA „GANG NA ATENTÁTY“
Investigativní novinář Seymour Hersh zveřejnil důkazy o tom, že Bushova vláda provozovala „gang na atentáty“, který byl přímo pod vedením bývalého více prezidenta Dicka Cheneyho. Hersh tvrdí, že američtí agenti v cizině tajně zavraždili lidi na seznamu specifických terčů. Tato tajná skupina byla zřízená pod tak zvaným Spojeným velitelstvím pro zvláštní operace (Joint Special Operations Command), které bylo úřadem Bílého domu osvobozeno od všech zákonů.
12/3/09

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na: akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info přinášíme jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváte jen politicky vhodné informace o světě kolem vás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujete nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz