Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aktivisté Greenpeace zablokovali budovu Rady EU v Bruselu

10. 3. 2009 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

Stovky dobrovolníků Greenpeace ze všech částí Evropy dnes v Bruselu zablokovaly vchody do budovy, kde ministři členských států EU jednají o financování boje s klimatickými změnami v rozvojových zemích. Aktivisté uzavřeli budovu a odmítli nechat politiky odejít, dokud se nezaváží uvolnit dostatečné množství prostředků.

„Naši ministři financí vydávají miliardy z peněz daňových poplatníků na záchranu krachujících bank a jejich manažerů. Jsme tu, abychom se ujistili, že dají na stůl i peníze na boj proti klimatickým změnám,“ řekl Thomas Henningsen z Greenpeace International. „Kdyby planeta byla bankou, určitě by ji už zachraňovali.“

K tomu, aby mohly rozvojové země čelit již nyní neodvratitelným dopadům změny klimatu a zároveň snižovat své emise skleníkových plynů, budou potřebovat k roku 2020 od vyspělých zemí částku nejméně 110 miliard Eur ročně.

Podíl příspěvku jednotlivých zemí na tento plán finanční pomoci je založen na schopnosti placení i na míře odpovědnosti za způsobené klimatické změny. Vlády evropských státu by na základě toho přispívaly částkou 35 miliard Eur ročně, což odpovídá 1.3 Eura týdně na jednoho občana Evropské unie, tedy výše ceny jízdenky na autobus.

„Naše vlády nedokázaly urychleně zareagovat na varovné signály nastupující finanční krize a nyní za to všichni musíme zaplatit. Nemůžeme připustit, aby došlo ke stejné chybě v souvislosti s klimatickou krizí. Je třeba okamžité významné investice k odvrácení překotných klimatických změn, jinak za to draze zaplatí naše planeta,“ řekl Joris den Blanken.

Proto, aby bylo snazší získat tyto prostředky, podporuje Greenpeace systém oceňování emisí skleníkových plynů a požaduje po bohatých státech, aby platily za svou uhlíkovou stopu podle svých možností a stupně odpovědnosti za problém.

Dnešní rozhodnutí přímo ovlivní pozici Evropské unie na prosincovém summitu OSN o klimatu. Nejvyšší představitelé států EU se sejdou 19. a 20. března v Bruselu, aby rozhodli o množství finančních prostředků, které Unie poskytne rozvojovým zemím na boj se změnami klimatu. Očekává se, že přední vědci, kteří se tento týden setkají v Kodani, upozorní na skutečnost, že pokud nepřistoupíme k rázné akci, dopady klimatických změn pocítíme daleko dříve, než se předpokládalo.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz