Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tibeťané upozornují na situaci v Tibetu

5. 3. 2009 - PRAHA [Econnect/Lungta]

Čínské úřady v Tibetu vyhlásily 18. ledna dvaačtyřicetidenní kampaň nazvanou Tvrdý úder. Jejím výsledkem bylo zatčení více než 5766 Tibeťanů. Tento tvrdý zákrok vyvolal mezi Tibeťany strach. Tibetská exilová vláda požádala čínské úřady o okamžité odvolání kampaně Tvrdý úder.

10. března 2009 si Tibeťané na celém světě připomenou 50. výročí Tibetského národního povstání proti čínské nadvládě v Tibetu. 17. března 1959, kdy si Jeho Svatost dalajlama uvědomil, že jeho život je v nebezpečí, rozhodl se uprchnout z Tibetu, aby mohl pokračovat ve službě tibetskému lidu ze svobodné země. Po dvoutýdenním pochodu přes tibetské velehory, přešel hranici do Indie. V přímém důsledku čínské invaze do Tibetu zemřelo přes 1,2 miliónu Tibeťanů, tedy pětina celkové šestimilionové tibetské populace.

Jak se blíží toto 50. výročí, čínské úřady v Tibetu zvýšily bezpečnostní kontroly a zatýkání, doprovázené vytvářením atmosféry strachu mezi Tibeťany.

Londýnský deník The Times přinesl 3. února zprávu, že policie v tibetském hlavním městě Lhasa zadržela desítky Tibeťanů kvůli podporování kampaně proti oslavám tibetského Nového roku. Svědkové listu sdělili, že zákroku, který začal v pondělí, se účastnili členové polovojenské Lidové ozbrojené policie v uniformách i v civilu. Prováděli razie v čajovnách, které jsou oblíbenými místy mladých Tibeťanů, a na ulici zatýkali lidi všech věkových skupin.

Tibetský Nový rok nastane 25. února 2009. Namísto oslav se Tibeťané rozhodli vyjádřit zármutek nad stovkami Tibeťanů zabitých během tvrdého zákroku čínské vlády proti nenásilným protestům ve třech tradičních tibetských provinciích po 10. březnu 2008. Bezohledný čínský zákrok proti účastníkům nenásilných protestů vedl vloni k úmrtí 219 Tibeťanů, 1294 jich bylo zraněno, přibližně 5600 lidí je dodnes zadržováno a 1000 osob zůstává nezvěstných.

V tomto dějinném okamžiku byl Tibetu vyměřen rozsudek smrti. Čínská vláda zavádí politiku likvidace náboženství, kultury, jazyka a tibetského způsobu života. Každý den přijíždějí z Pekingu do Lhasy tisíce Číňanů vysokorychlostními vlaky. Příval Číňanů do Tibetu má za cíl učinit z Tibeťanů menšinu v jejich vlastní zemi – jde o čínské konečné řešení tibetské otázky.

Poselství soucitu, tolerance, vzájemného respektu, nenásilí a potřeby všeobecné zodpovědnosti Jeho Svatosti dalajlamy mu po celém světě získalo respekt u lidí všech vyznání a životních cest. Stejné zásady sleduje i při hledání řešení tibetského problému.

Od té doby, co byl navázán přímý kontakt s čínským vedením v Pekingu, se Jeho Svatost dalajlama snaží nalézt vzájemně prospěšné a přijatelné řešení na základě politiky střední cesty, neusilování o nezávislost a oddělení od Číny, ale o skutečnou regionální etnickou autonomii v souladu s principy ustanoveními čínské ústavy.


Cchetän Samdub Čhökjapa, zástupce Jeho Svatosti dalajlamy

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz