Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Pomůžeme rozvojovým zemím s ochranou klimatu, shodli se evropští ministři. Ale neřekli jak.

2. 3. 2009 - PRAHA [Econnect]

Rada ministrů životního prostředí EU pod vedením Martina Bursíka se dnes v Bruselu shodla na tom, že průmyslově rozvinuté země musejí pomoci rozvojovým zemím s ochranou klimatu. Rozhodnutí o tom, kolik peněz na rozvoj čisté energetiky, ochranu pralesů a snižování škod poskytnou bohaté země včetně Evropy třetímu světu, však ministři odložili na později. Nedokázali se shodnout ani na způsobu, jak potřebné prostředky získat. Jednání blokovali polský a italský ministr životního prostředí.

Greenpeace, Centrum pro dopravu a energetiku a Hnutí DUHA přijaté závěry vítají, považují je však za neurčité a nedostačující. Sejnou otázku budou v Bruselu řešit již příští úterý evropští ministři financí pod taktovkou Miroslava Kalouska.

Evropská unie žádá, aby se rozvojové země začaly podílet na snižování emisí skleníkových plynů. Jinak hrozí, že snížení emisí např. v Evropě bude znehodnoceno rychlým růstem znečištění v rozvojovém světě. Nicméně rozvojové země nemají dostatek kapitálu k potřebným investicím do moderních, čistých technologií výroby energie nebo ochranu pralesů. Chybí jim i peníze na adaptace na již probíhající změny klimatu, které svými dopady ohrožuje desítky miliónů lidí nedostatkem vody, zánikem sídel a častějšími extrémními výkyvy počasí - povodněmi, hurikány a podobně. Ekologické organizace proto prosazují, aby evropské státy a USA předem řekly, jakou částkou třetímu světu pomohou.

Za probíhající změnu klimatu jsou odpovědné průmyslově vyspělé země: zatímco na průměrného Čecha připadá 12,5 tuny oxidu uhličitého ročně, na průměrného Číňana připadají čtyři tuny (tedy třikrát méně) , zatímco např. na obyvatele Keni pouhých 200 kg (tedy padesátkrát méně).

Jan Rovenský z Greenpeace řekl: "I laikovi je na první pohled jasné, že bez pomoci rozvinutých zemí budou emise i odlesňování v rozvojových zemích nekontrolovatelně růst. Buď co nejdříve dokážeme říci, jak konkrétně jim pomůžeme - nebo příležitost celosvětové klimatické krizí zabránit promarníme. Evropě v tom případě zbude ubohá útěcha, že na rozvojové země dopadnou důsledky změn klimatu s plnou silou o několik desetiletí dříve. Budeme tak moci naživo sledovat, co čeká i nás."

Jiří Jeřábek z Centra pro dopravu a energetiku řekl: "Evropská unie musí přiměřeným dílem pomoci rozvojovým zemím. Čas ubíhá, do rozhodujícího jednání o klimatu v Kodani zbývá necelých 300 dní. Jestli si budou politici tenhle horký brambor přehazovat dál, může nás pěkně popálit všechny".

Karel Polanecký z Hnutí DUHA řekl: "Globální změny podnebí, například nedostatek vody, nejvíce postihnou chudé lidi v Africe či Asii. Česká republika a další evropské země patří k největším znečišťovatelům, a proto musí postiženým pomoci. Také musíme rozvojovým státům pomoci s investicemi do čistých zelených technologií, jako jsou solární kolektory a větrná energetika, aby chudí lidé nemuseli topit dřevem a ekonomický rozvoj nezávisel na uhelných elektrárnách."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz