Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Občanská sdružení podala další žaloby proti umístění mrakodrapů na Pankráci

4. 3. 2009 - PRAHA [Econnect/Arnika]

Pankráckými mrakodrapy se bude znovu zabývat soud. Občanská sdružení podala žaloby proti územním rozhodnutím, která vydal stavební úřad Prahy 4. Odvolání občanských sdružení a dalších účastníků řízení nedávno zamítl pražský magistrát.

„Věříme, že stejně jako v případě rozšiřování magistrály a budování silnic na Pankrácké pláni budou žaloby úspěšné a soud potvrdí, že navržená výstavba je v rozporu se zákony. Odporuje totiž požadavkům na ochranu životního prostředí a lidského zdraví,“ uvedla mluvčí Arniky Zora Kasiková.

Žaloby podal Ateliér pro životní prostředí, který zajišťuje právní záležitosti neformální koalice občanských sdružení, jež bojuje proti výstavbě mrakodrapů v ochranném pásmu Pražské památkové rezervace. Sdružením vadí vedle výšky budov (označovaných jako Epoque Pankrac - Hotel a Epoque Pankrac - bytový dům) také to, že vyvolají nejen v oblasti Prahy 4, ale i v centru města další zátěž automobilovou dopravou.

„Prostor Pankrácké pláně je zatížen hlukem a exhalacemi nad míru, kterou připouští zákon. Proto považujeme výstavbu dalších budov, které vyžadují zvýšení automobilového provozu, za nezákonné,“ shrnul hlavní žalobní argument JUDr. Petr Kužvart z Ateliéru.

„Pozemky, kde mají vyrůst mrakodrapy, jsou v těsné blízkosti obytné zástavby. Nechceme, aby byli obyvatelé Pankráce do budoucna vystaveni ještě horšímu zatížení životního prostředí. Hluk a znečištěné ovzduší je rizikem pro naše zdraví,“ uvedla Marie Janoušková z Občanské iniciativy Pankráce, která se účastní všech správních řízení. „Bohužel v povolovacím procesu selhaly orgány veřejné správy, které by měly zájmy občanů hájit. A to jak hygienická stanice, tak odbor životního prostředí magistrátu i radnice Prahy 4,“ doplnila Janoušková.

Soud se zabýval výstavbou na Pankráci již dříve. V loňském roce dosáhla občanská sdružení zrušení územního rozhodnutí na tzv. dopravní řešení Pankrácké pláně. Jeho součástí je rozšiřování severojižní magistrály a výstavba dalších silnic, které mají usnadnit příjezd k plánovaným mrakodrapům a k obchodnímu centru Arkády. Přestože tyto stavby nemají platné územní rozhodnutí, byly již postaveny a jezdí po nich auta.

Další dvě žaloby byly podány proti rozhodnutí ministerstva kultury a Pražského ústavu památkové péče, které umístnění mrakodrapů odsouhlasili v rozporu s kritérii pro ochranu jádra Prahy jako světové památky UNESCO.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz