Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí DUHA prosadilo snadnější třídění a lepší recyklaci do nového zákona

27. 2. 2009 - BRNO [Econnect/ Hnutí Duha]

Hnutí DUHA uvítalo změny v zákoně o odpadech, které dnes představil ministr životního prostředí Martin Bursík. Podle ekologické organizace, jež některé z anoncovaných bodů prosazovala, domácnostem usnadní třídění odpadu.

Nový zákon, který ekologická organizace více než čtyři roky prosazovala, obsahuje také:
- Pravidlo po vzoru Slovenska a Rakouska, podle kterého každé město či obec musí lidem umožnit, aby zde našli kontejnery na šest hlavních druhy tříděného odpadu – včetně zelených odpadků z kuchyní a zahrad.
- Zvýšení poplatků za skládkování odpadu. Vybrané peníze z vyšších poplatků by měly jít na projekty měst a obcí, které domácnostem usnadní třídění odpadu.
- Spravedlivé platby za popelnice: Domácnosti nebudou platit podle počtu členů rodiny, nýbrž podle toho, kolik odpadků vyhazují do popelnice.

Hnutí DUHA také prosazuje takzvanou recyklační slevu – obce, jež hodně recyklují, by měly mít speciální menší sazbu poplatků za skládkování. Opatření bude motivovat radnice, aby dále usnadnily třídění. Ekologická organizace rovněž chce uzavřít díru v zákoně, podle které se poplatky nevztahují na spalování.

V korespondenčních lístcích a emailech ministrovi návrhy podpořilo přes 6000 lidí. Hlavní opatření loni v zastoupení ČSSD osobně podpořil i Jiří Paroubek. Změny v zákoně, které ekologická organizace prosazuje, pomohou, aby třídit odpad bylo postupně stejně snadné jako jej sypat do popelnice. Dají také impuls domácímu recyklačnímu průmyslu, a umožní tak překonat menší poptávku po druhotných surovinách během ekonomické krize.

Míra recyklace odpadků u nás činí pouhých 20 % – zatímco v sousedním Německu už překročili padesátiprocentní hranici a belgické Vlámsko recykluje 72 % – hlavně protože třídění je pro domácnosti komplikované. Popelnice totiž stojí před každým domem, ale k barevným kontejnerům na tříděný odpad to průměrná domácnost má skoro 140 metrů daleko. Odpady z kuchyní a zahrad, které tvoří nejtěžší část odpadů, lze třídit jen v několika málo městech a obcích.

Ivo Kropáček z Hnutí DUHA řekl: „Návrh je velmi dobrý. Právě takové změny jsme navrhli a několik let prosazovali. Novela pomůže, aby třídit odpad bylo nejen správné, ale také snadné. Navržená reforma poplatků zajistí, že se skutečně vyplatí třídit a recyklovat odpad. Návrh pomůže zvýšit recyklaci na úroveň úspěšných evropských zemí. Ještě budeme do zákona prosazovat slevu na poplatcích za skládkování pro obce, které hodně recyklují.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz