Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha: Ochrana obcí před doly po Novém roce nadále platí

31. 12. 2004 - ÚSTÍ NAD LABEM [Econnect / Hnutí DUHA]

Obce budou i po Novém roce chráněny před doly, upozornilo Hnutí Duha v reakci na zprávu, že od prvního ledna přestanou platit limity těžby. Ty přitom chrání severočeské obce před postupem povrchových dolů. Dezinformaci o ukončení platnosti limitů těžby podle Duhy zveřejnila Mostecká uhelná společnost. "Usnesení vlády, kterým byla ochrana obcí před třinácti lety vyhlášena, žádnou klauzuli o platnosti do roku 2005 neobsahuje," upozorňují ekologové.

Hnutí Duha upozorňuje, že vládní dokument, který se záležitosti týká, má pouze dva body. V prvním schvaluje vyhlášení limitů podle přiložených map a ve druhém bodě stanoví dva úkoly: první úkol nařizuje ministerstvům, tehdejším okresním úřadům a báňským úřadům respektovat limity při vydávání různých dílčích rozhodnutí, například o povolení těžby, a také provést takzvaný odpis zásob. Tento úkol není nijak časově omezen. Druhý navíc ukládá ministrovi „vycházet z omezení dle bodu I. při koncipování státní energetické politiky České republiky do roku 2005“.

Úkol zahrnout limity také do energetické politiky do roku 2005 samozřejmě neznamená, že ochrana obcí letos přestává platit. „Je to kachna. Ochrana obcí i po Novém roce nadále platí. Původní usnesení vlády žádnou klauzuli, podle které od roku 2005 limity těžby vyprší, vůbec neobsahuje," říká Roman Klecker z Hnutí DUHA Ústí nad Labem.

"Nejde o odlišný právní výklad, protože tady prostě není v čem se lišit. Ať čtete vládní usnesení třeba pětkrát, zepředu či zezadu, o nějaké omezené platnosti v něm není ani slovo. Říká sice, že limity mají být zahrnuty do energetické politiky do roku 2005. To ale samozřejmě neznamená, že od začátku roku přestane platit i samotná ochrana," uzavírá Klecker.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Přečtěte si Tiskové zprávy NNO

Tiskové zprávy nevládních organizací vystavujeme bezprostředně po jejich zveřejnění. Najdete je zde.
Pošlete nám ke zveřejnění i Vaše tiskové zprávy.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz