Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Summit EU musí dát zelenou mezinárodnímu vyjednávání o klimatu

19. 2. 2009 - PRAHA [Glopolis/ Hnutí DUHA/ Centrum pro dopravu a energetiku]

Zástupci českých nevládních ekologických a rozvojových organizací prostřednictvím otevřeného dopisu vyzývají předsedu vlády Mirka Topolánka k aktivní podpoře ambiciózní mezinárodní klimatické politiky. Obdobná výzva adresovaná čelním představitelům všech členských zemí EU vyjde tento týden v týdeníku The Economist. V České republice vyšla dnes ve formě inzerátu v deníku E15. Upozorňuje především na jarní summit EU a jeho význam pro přijetí klíčových bodů pozice EU pro důležitou konferenci OSN v v Kodani v prosinci 2009.

Nevládní organizace připomínají, že „Kodaňská dohoda“ může významnou měrou přispět k ochraně lidí i ekonomik před důsledky klimatických změn. Evropskou unii vybízí, aby upřednostnila dlouhodobé cíle na globální úrovni namísto uspokojování krátkodobých potřeb. Finanční balíčky přijímané v současnosti vládami zemí EU, by neměly podporovat znečišťující průmysl založený na fosilních palivech. Tyto prostředky je naopak nutné investovat do environmentálně udržitelných odvětví a nastartovat tak „zelený nový úděl“. Průmyslově vyspělé země musí přijmout svůj díl zodpovědnosti za emise skleníkových plynů, a to ve formě finanční podpory (minimálně 35 miliard eur ročně) rozvojovým zemím jdoucí nad rámec oficiální rozvojové pomoci. Otázka financování je klíčová, a vyžaduje vytvoření klimatického finančního mechanismu určeného na podporu adaptačních opatření, čistých zdrojů energie a ochranu tropických lesů.

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí Duha řekl: "Česká republika patří k evropským rekordmanům v exhalacích skleníkových plynů, takže má obzvláště velký díl odpovědnosti. Spolu s dalšími evropskými státy musíme nejen rozhýbat inovace a zelené hi-tech, abychom snížili exhalace. Musíme také solidními částkami pomoci nejchudším rozvojovým zemím, které budou nejhůř postiženy suchem."

Jiří Jeřábek z Centra pro dopravu a energetiku uvedl: „Ekonomickou krizi a globální klimatickou krizi je třeba řešit současně. Vlády by měli nastavit takové podmínky, aby byly podporovány investice do zelených technologií a zároveň by přístup k těmto technologiím měly umožnit i rozvojovým zemím.“


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

19. 2. 2009

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz