Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

MMR prohrálo dva soudní spory o dálnici D11

18. 2. 2009 - BRNO [Děti Země - Klub za udržitelnou dopravu]

Městský soud v Praze během jednoho roku uznal obě žaloby Dětí Země z Brna proti neposkytnutí informací o výsledku územního řízení pro dálnici D11, které Krajský úřad Středočeského kraje pod Bendlovým vedením v roce 2006 zatajoval a Ministerstvo pro místní rozvoj ho v tom krylo. Z důvodu odmítání informací úředníky podaly Děti Země během sedmi let již dvanáct žalob, z nichž osm bylo uznáno a zbývající se řeší. Soudní dohru může mít i spor o zveřejnění činnosti čtyř advokátních kanceláří.

„Oba informační zákony sice existují více než deset let, ale úředníci si stále rádi vymýšlejí různé báchorky, proč informace neposkytnout, protože vědí, že za porušování těchto zákonů se jim nic hrozného nemůže stát,“ tvrdí Miroslav Patrik z brněnských Dětí Země, které podávají ročně kolem třiceti žádostí o informace.

Krajský úřad nechtěl údaje o způsobu ukončení územního řízení u dálnice D11 poslat nejprve podle obecného zákona o informacích č. 106/1999 Sb. a následně ani podle zákona o informacích týkajících se životního prostředí č. 123/1998 Sb. Podle něho a MMR je žádané rozhodnutí součástí spisu, takže se musí použít stavební zákon nebo správní řád s povinností uvést právní či jiný závažný důvod pro nahlížení do spisu. To je ale omyl!

„Úředníci zcela ignorovali ustálenou judikaturu proti této jejich obstrukční argumentaci, takže soud dal logicky za pravdu nám a MMR tak musí zaplatit 20 tisíc korun na poplatcích,“ upřesňuje dále celý případ Patrik.

Děti Země se také již půl roku snaží odtajnit 75 smluv Ministerstva dopravy, Ředitelství silnic a dálnic ČR a Ředitelství vodních cest ČR se čtyřmi elitními advokátními kancelářemi za jejich právní služby na tři roky za 450 miliónů korun. U těchto smluv je totiž předmět činnosti advokátů zakryt, neboť jde prý o citlivé informace ohrožující dotyčné státní instituce a také o obchodní tajemství uvedených kanceláří.

„Asi tak deset smluv se může týkat právní pomoci úředníkům, jak vyzrát na občany a na občanská sdružení ve správních a soudních řízeních a při poskytování informací,“ odhaduje přesto Patrik.

Ministerstvo dopravy nyní řeší všechna tři odvolání Dětí Země proti opakovanému odmítnutí poskytnout přesné údaje, za co jsou externí advokáti advokátní kanceláře WEIL, GOTSHAL & MANGES, v. o. s., AK Jansta, Kostka & spol., AK Kříž a Bělina a AK Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři placeni z veřejných prostředků.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz