Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na Slovensku vybrali Smraškoda a Zelenou haluz roku 2004

30. 12. 2004 - PRAHA [Econnect / Spoločnosť priateľov Zeme / Děti Země / ]

Vítězem 3. ročníku ankety o antiekologický čin „Smraškod roku“ za rok 2004 na území Slovenska byl 20. prosince 2004 vyhlášen ministr hospodářství a předseda politické strany A.N.O. Pavol Rusko. Vítězem 2. ročníku ankety o antiekologický výrok „Zelená haluz“ se stal předseda slovenské vlády a předseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Rozhodování měla na starosti komise složená z 36 zástupců ekologických sdružení, slovenských umělců a vědců. Ankety pořádají slovenská občanská sdružení Spoločnosť priateľov Zeme a Lesoochranárske zoskupenie VLK. Ankety jsou obdobou českého „Ropáka roku“ a „Zelené perly roku“. “Smraškod obyčajný se evolucí vyvinul z českého ropáka bahnomilného,” říká Miroslav Patrik z Dětí Země, organizátor Ropáka a Zelené Perly.

Titul Smraškoda 2004 získal ministr hospodářství Pavol Rusko mj. za snahu snížit vysokou ochranu přírody v národních parcích a v chráněných zemích, za zablokování systému zálohování nápojových obalů a jejich recyklace, za prosazování státní podpory pro výstavbu jaderné elektrárny Mochovce bez ekonomické analýzy a za bagatelizaci Národní strategie trvale udržitelného rozvoje Slovenska.

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda si zelenou haluz vysloužil za svůj výrok o rozvoji turismu v Tatrách po kalamitě obrovského množství stromů, který vyšel v deníku SME 25. listopadu 2004: „Betón nie je nepriateľ človeka, pokiaľ sa s ním nakladá efektívne.“

Na druhém místě v anketě Smraškod skončil slovenský ministr životního prostředí László Miklós. Důvodem jeho nominace bylo např. udělování povolení k odstřelu chráněných vlků, neschopnost zajisit prosazení zákonů do praxe, netransparentnost a neefektivnost při využívání či přerozdělování peněz na ministerstvu či neumožnění veřejné kontroly ministerstva.

“Cílem obou anket je humorně-satirickou formou upozornit na problém poškozování přírody a životního prostředí na Slovensku, který je často spojený s činností konkrétních jednotlivců. Právě ti svými činy přispívají k devastaci přírody, anebo konzervování špatného stavu v některé oblasti životního prostředí. Tyto aktivity uskutečňují často bez vědomí veřejnosti, dopady jejich činů však následně nese celá společnost. Ankety seznamují veřejnost s činností těchto "osobností" a mají zajistit dostatečnou "propagaci" jejich činům a výrokům, jejichž následky mohou brzy ovlivnit i naše životy,” vysvětluje Ladislav Hegyi, předseda Spoločnosti priateľov Zeme.

Do anket nominovali kandidáty občané SR od 16.11. do 2.12. Prostřednictvím internetové stránky www.smraskod.sk bylo letos občany zasláno 14 nominací.

„Jak je vidět, tak myšlenka recesistických anket na ochranu životního prostředí se prosadila i na Slovensku, takže zbývá ještě expandovat na západ,“ domnívá se Miroslav Patrik. Výsledky českých anket Ropák 2004 a Zelená perla 2004 budou zveřejněny 29. dubna 2005.

Ropákem 2003 se za podporu výstavby jezů na Labi a za nápad zrušit Ministerstvo životního prostředí stal poslanec za ČSSD Jaromír Schling. Zelenou perlu 2003 získal starosta Horních Tošanovic Petr Martiňák, který v Týdeníku Frýdecko-Místecko ze dne 9. 12. 2003 přišel s nápadem, že pro zvěř stavět drahé mostní přechody je zbytečné: „Myslím, že neexistuje jen přirozená migrace, ale i umělá. Těch pár medvědů či vlků by se tedy dalo podle mého názoru čas od času přepravit do jiných oblastí.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz