Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Úkol pro ČR: Evropský parlament vyzývá k ochraně klimatu a závazným cílům v energetické účinnosti

4. 2. 2009 - PRAHA [Econnect/Zelený kruh]

Energetická efektivnost je nejlepším nástrojem pro řešení energetické bezpečnosti a ochrany klimatu. EU by měla odsouhlasit právně závazné cíle ve zvýšení energetické účinnosti o 20 %. EU by si měla zachovat vedoucí roli v boji proti globálním změnám klimatu a zavázat se ke snížení emisí o 80 % do roku 2050.

Toto je část důležitých sdělení a požadavků, které podpořili poslanci Evropského parlamentu. Evropský parlament dnes schválil závěrečnou zprávu parlamentního výboru pro změnu klimatu. Včera europoslanci podobně odsouhlasili i soubor doporučení pro budoucí společnou energetickou politiku. Oběma tématy se budou zabývat evropští ministři a hlavy států na nadcházejících jednáních Rad EU, kterým budou předsedat čeští politici.

Součástí zprávy o Druhém strategickém přezkumu energetické politiky, kterou poslanci včera přijali, je výzva Evropské unii, aby se zavázala do roku 2050 snížit své emise o 80 %, zvýšit energetickou účinnost o 35 % a zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na 60 %. Poslanci se jasně vyjádřili, že úspory energie představují nejúčinnější a nejlevnější způsob, jak zlepšit energetickou bezpečnost. Unie by podle poslanců měla přijmout právně závazný požadavek zvýšení energetické účinnosti do roku 2020 o 20 %, podobně jako v oblasti snižování emisí a podpory obnovitelných zdrojů. Poslanci podpořili také rozvoj tzv. inteligentních energetických sítí, které umožní masivní rozvoj decentralizovaných zdrojů obnovitelné energie.

„České předsednictví by mělo postoj Evropského parlamentu jednoznačně podpořit. Má k tomu otevřené dvě cesty. Zaprvé se k požadavkům Parlamentu přihlásit na setkání Evropské rady v březnu a zadruhé zintenzivnit práce na klíčových úpravách v oblasti energetické účinnosti, o kterých se aktuálně jedná. Jde zejména o nová pravidla pro energetickou náročnost budov, která mají potenciál dramaticky snížit spotřebu energie v domácnostech a s tím i účty, které rodiny platí za energie,“ uvedl Ondřej Rut ze Zeleného kruhu.

Zpráva klimatického výboru Evropského parlamentu, podpořená poslanci z celého politického spektra, vyzývá Evropskou komisi a Radu EU, aby podnikly kroky potřebné k zamezení nárůstu globální průměrné teploty o více než 2°C. EU by měla podporovat investice do moderních efektivních technologií, snižovat emise skleníkových plynů, ale měla by také finančně podpořit adaptace na klimatickou změnu v nejchudších zemích světa.

„Evropský parlament se vyjádřil jasně: EU by se měla postavit do čela světového boje se změnou klimatu. Na domácí úrovni pokračovat v rozvoji obnovitelné energetiky a energetických úspor. Na mezinárodní úrovni zintenzivnit technologickou finanční podporu rozvojovému světu a snažit se o dosažení nové post-kjótské dohody na půdě OSN. “ uvedl Jiří Jeřábek z Centra pro dopravu a energetiku.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz