Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hračky, které darovali lidé do sbírky, dnes dostali malí uprchlíci

23. 12. 2004 - BRNO [Econnect]

Panenky, knížky, plyšové medvídky a další zvířátka všech velikostí, pastelky a dokonce i model letadla: to vše dnes našly malé i starší děti z uprchlických táborů ve Zbýšově a v Zastávce u Brna v nadílce, kterou jim přichystali aktivisté a aktivistky z brněnské Amnesty International. Malí uprchlíci tak během zábavného odpoledne dostali část nadílky už před Štědrým dnem, na oplátku návštěvníkům zazpívali a nakreslili obrázky.

Obdarovány byly menší i větší děti z Ukrajiny, Arménie, Čečenska, Íránu, Kazachstánu a dalších zemí. "Hračky pro děti uprchlíků jsme sbírali při festivalu Jeden svět v Uherském Hradišti. Ohlas byl velký a sešlo se nám mnoho krásných hraček," upřesňuje dobrovolnice brněnské skupiny Amnesty International Dagmar Dolejší. "Těší nás, když můžeme informovat a současně pomáhat konkrétním lidem," dodává.

Z předvánočního zábavného odpoledne naplněného hrami, tancem, zpěvem koled a kreslením zůstala řada obrázků malířů a malířek všeho věku – dětí i dospělých. Někteří kreslili vánoční motivy, objevily se ale také kresby zvířat či květin, jedna z malých malířek nakreslila duhu. Z obrázků následně vznikne výstava. "Česká veřejnost se prostřednictvím dětských kreseb může seznámit s problémem uprchlíků a s tím, jak slaví Vánoce nebo souběžné svátky jiné kultury. To pomůže lepší integraci uprchlíků do společnosti a sníží se i míra strachu a předsudků před uprchlíky," říká Iva Katzerová z brněnské Amnesty International.

Organizace upozorňuje, že po vstupu České republiky do Evropské unie je téma uprchlíků nově aktuální, protože se jsme se z tranzitní země stali zemí cílovou. Proto obránci lidských práv považují za důležité na problém uprchlíků upozorňovat na všech úrovních.

"Česká republika udělila v loňském roce azyl pouze devětatřiceti ze 4 500 žadatelů z Čečenska. To znamená, že úspěšný byl pouze každý stopatnáctý žadatel," komentuje současnou situaci Dagmar Dolejší. "Šokující je srovnání se sousedním Rakouskem, kde dostalo azyl 70% uprchlíků z této oblasti. Když nyní Česká republika uprchlíky odmítá, znemožňuje jim tím také získat azyl v jiných zemích Evropské unie, čímž je vážně ohrožuje," dodává. "Naše společnost si musí uvědomit, že uprchlíci a cizinci jsou běžnou součástí života země, která patří do Evropské unie," doplňuje ji Iva Katzerová.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz