Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Observer: Obama má čtyři roky na záchranu Země, říká Hansen

20. 1. 2009 - PRAHA [EcoMonitor]

Barrack Obama má pouhé čtyři roky na to, aby zachránil svět. Prohlásil to Jim Hansen, odborník na klima a vědec NASA, v rozhovoru pro týdeník The Observer. Hansen varuje, že jedině okamžitá akce nového prezidenta může zastavit zničující změny klimatu, které ohrožují Zemi.

Vzrůstající emise skleníkových plynů již způsobují tání ledovců a hrozí nebezpečím světových záplav, do blízké budoucnosti musíme počítat s vymíráním celé řady druhů a také s podstatnou proměnou klimatu. „Nemůžeme podstatné změny již dále odkládat,“ řekl Observeru Hansen. „Musíme nastoupit novu cestu s touto novou vládou. Zbývají jen čtyři roky, ve kterých musí Spojené státy ukázat pozitivní příklad celému světu, stát se znovu vedoucí zemí,“ dodal Hansen.

Podle něj je současná koncentrace skleníkových plynů v atmosféře příliš vysoká, než abychom se mohli změnám klimatu zcela vyhnout. Nicméně současná úroveň nadále roste - a to navzdory snaze politiků i vědců. Podle Hansena mají teď USA „politické svaly“ k tomu, aby se staly vůdčí zemí světa, které se podaří zastavit růst emisí. Musí se ale po osmi letech nicnedělání přestat tvářit, že změny klimatu nepředstavují problém, naopak USA musí přijmout svou roli jako největší producent emisí skleníkových plynů a nejsilnější ekonomika světa.

Podle Hansena systém obchodování s emisními povolenkami zkrachoval a měl by být nahrazen uhlíkovou daní, která by dopadla na všechny výrobce fosilních paliv. Zároveň se musí přestat budovat další uhelné elektrárny, což jsou podle Hansena nejhorší zdroje emisí skleníkových plynů, píše Observer.

Jim Hansen je šéfem Goddardova institutu vesmírných studií NASA a nositelem nejvyšší ochranářské ceny Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Jeho první varování před změnami klimatu pocházejí z roku 1988 a bývalá administrativa prezidenta Bushe se ho prý několikrát snažila umlčet, píše Observer.

Hansenův ústav sleduje změny teploty na stovkách míst na celém světě. Právě data shromážděná na jeho institutu ho vedla k tvrzení, že současné odhady vzrůstu hladiny moří jsou podhodnocené. Podle něj zpětná reakce klimatu povede ke zrychlení tání ledové pokrývky země. Podle studie skupiny britských, dánských a finských vědců, která byla publikována minulý týden, dojde k nárůstu hladiny světových oceánů a to o 1,4 metru. To by znamenalo ničivé záplavy, které by poškodily mnoho světových metropolí a nízkopoložené oblasti Nizozemí, Bangladéše a dalších zemí.

Podle článku Robina McKie zveřejněného v týdeníku The Observer dne 18. ledna 2009


Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

26. 1. 2009
KultMildaM
27. 1. 2009
27. 1. 2009

Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz