Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Lékaři v Gaze postrádají informace o typu použitých zbraní

23. 1. 2009 - PRAHA [Econnect/AI]

Amnesty International (AI) vyzvala izraelské úřady ke zveřejnění informací o tom, jaké zbraně a munici použily jejich síly v průběhu tří týdnů vojenských operací v pásmu Gazy. Lékaři v Gaze nemohu úspěšně léčit zraněné, protože nemají informace o tom, jaké zbraně zranění způsobily.

„Nesmíme ztrácet další lidské životy jen proto, že zdravotníci nevědí, co způsobilo zranění pacientů a jaké zdravotní komplikace musí při jejich léčbě očekávat. Potřebují úplné informace, aby mohli zachraňovat životy zraněných,“ říká Donatella Rovera, která vede výzkumnou misi Amnesty International v jižním Izraeli a Gaze.

Subhi Skeik, který řídí chirurgické oddělení v nemocnici Šífa ve městě Gaza, výzkumníkům Amnesty International popsal situaci na svém oddělení: „Máme mnoho případů amputací a žilních rekonstrukcí, po kterých by se pacienti měli bez větších problémů normálně zotavit. Jsme zaskočeni tím, že mnozí z nich hodinu nebo dvě po operaci zemřeli. Průběh je dramatický.“

Závažná je i situace lidí, kteří byli popáleni bílým fosforem. „Ačkoli to izraelské úřady nejprve popíraly, nyní už víme, že v obytných zónách byl použit bílý fosfor,“ říká Donatella Rovera. „Máme nevyvratitelné důkazy o použití této zbraně, ale zdravotníci, kteří ošetřovali první zasažené, zpočátku nevěděli, co zranění způsobilo.“

Protože Izrael zpočátku odmítal potvrdit informace, že jeho jednotky použily bílý fosfor, nemohli lékaři poskytovat odpovídající pomoc. „Měli jsme zde takové popáleniny, jaké jsme nikdy před tím neviděli,“ řekl Amnesty International specialista nemocnice Šífa. Teprve poté, co do Gazy přijeli zahraniční lékaři, získali místní zdravotníci informace o tom, jak tato zranění léčit.

Bílý fosfor, který zasáhne tkáň, se může dostávat dál do těla a hořet. Způsobuje velkou bolest a prohlubující se popálenina může nevratně poškodit vnitřní orgány. Zdravotní stav lidí s popáleninami způsobenými bílým fosforem se může rychle zhoršovat. I lidé, kteří mají popálené relativně malé plochy, v rozsahu 10-15 procent těla, a kteří by se měli normálně zotavit, mohou zemřít.

Obyvatelé Gazy, kteří nevěděli, že jejich domy byly zasaženy municí obsahující bílý fosfor, hasili plameny vodou, která ale hoření fosforu podporuje. Lékaři se snažili rány omývat fyziologickým roztokem, protože nevěděli, jaká látka je způsobila. Když pak zraněným vyměňovali obvazy, z ran stále vycházel kouř.

„Izraelští představitelé opakují, že vojenská operace byla namířena proti Hamasu, a nikoli proti civilní populaci Gazy. Je proto neomluvitelné, aby dál zadržovali informace, které jsou nezbytné pro úspěšnou léčbu lidí, kteří byli při útocích zasaženi,“ upozorňuje Donatella Rovera.

16letá Samia Salman Al-Manay byla 10. ledna v 8 hodin večer ve svém domově v uprchlickém táboře Džabalíja zasažena granátem s bílým fosforem. Deset dní poté na nemocničním lůžku pracovníkům Amnesty International řekla, že stále cítí intenzivní bolest způsobenou popáleninami na obličeji a nohách. „Ta bolest je pronikavá. Bolí to jako kdyby mě spaloval oheň. Už to nemůžu vydržet. I když dostávám léky, ta bolest je pořád velmi silná.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz