Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vláda zbrkle přijala návrh zákona o registrech, který může ohrozit občany

16. 1. 2009 - PRAHA [Econnect/Iuridicum Remedium]

Systém registrů má nahradit dosavadní nejednotných a mnohdy duplicitních databází různých úřadů. Navrhované změny ovšem obsahují mezery. Základním problémem je ustanovení, které jako jednu z variant uvádí možnost vyhledávat v databázích na základě rodného čísla.

„Rodné číslo samo o sobě nese řadu citlivých informací, jako pohlaví, či věk. Navíc by umožňovalo vstup do všech databází bez ohledu na to, jakou informaci úředník vyhledává. Zneužití je nasnadě a proto by měl být použit spolehlivější systémem,“ popisuje Filip Pospíšil z občanského sdružení Iuridicum Remedium (IuRe).

Možným řešením je identifikace kryptovaným číselným kódem. Na jeho základě by byl generován speciální číselný znak, tzv. agendový identifikátor, umožňující vstup do jednotlivých databází. Občan by šel na úřad s kódem např. na kartičce či v mobilním telefonu a úředník by po jeho načtení získal právě ten, který potřebuje k zjištění informací nezbytných pro jeho práci. Podobný model už funguje v Rakousku. IuRe kritizuje také nedostatečné vymezení registrů a s nimi spojených kompetencí.

Nové registry a elektronické občanky mají být revolucí ve veřejné správě. Stávající návrh předpokládá změnu 180 zákonů, přesto nešel standardním legislativním procesem. Ministerstvo vnitra vynechalo meziresortní připomínkové řízení, a to i přes požadavky ministerstva financí a ministerstva průmyslu a obchodu. Šanci vyjádřit se k návrhu tak nedostal ani Úřad pro ochranu osobních údajů, přestože se ho problematika přímo dotýká.

„Vzhledem k nevyřešeným rizikům a nedodrženým postupům doporučujeme poslancům novelu zamítnout. Doufáme, že se ministerstvo vnitra v průběhu legislativního procesu zváží připomínky odborníků a změní celý systém tak, aby byl bezpečnější a přehledný. Zásadní je otázka elektronické identity, jejího prokazování a možného zneužití,“ uzavírá Filip Pospíšil. Celý proces má být završen v červenci roku 2010.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz