Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

DOX se ohlíží po průmyslových památkách

13. 1. 2009 - PRAHA [Econnect]

Centrum současného umění DOX na únor přichystalo cyklus pořadů o industriálním dědictví. Průmyslová architektura, která díky popularizačnímu úsilí odborníků i využívání ve výrazných developerských projektech nabývá na popularitě, je neodmyslitelně spjata s výrazem stavby Centra. Proměny průmyslového areálu v centrum současného umění představí výstava fotografií. Výstava potrvá od 4. února do 4. dubna, cyklus přednášek o industriálu a kultuře, který je součástí pravidelných doprovodných akcí Café DOX, se bude konat každé pondělí od 5. 2. do 2. 3.

Únorové přednášky a prezentace návštěvníky seznámí například s urbanistickým a architektonickým vývojem Holešovic, industriálními památkami v Holešovicích, Praze a okolí a trendy v přestavbách průmyslových prostor pro prezentaci současného umění v Čechách i ve světě. Mezi přednášejícími jsou například architekt a historik architektury Zdeněk Lukeš nebo Eva Dvořáková z Národního památkového ústavu.

„Téma průmyslového dědictví se stalo přitažlivé pro českou kulturní veřejnost především v posledních deseti letech. Paralelně se industriální architektura stala nástrojem individualizace prostorů a míst a tím vzrostla její ekonomická hodnota,“ vysvětluje Benjamin Fragner, vedoucí Výzkumného centra průmyslového dědictví ČVUT a další z přednášejících.

Centrum DOX samotné vyrostlo na místě továren z konce 19. století a průmyslové dědictví je v architektuře galerie dobře patrné. Přednášky a diskuse o industriální architektuře a urbanismu jsou součástí pravidelného doprovodného programu s názvem Café DOX.

„Návštěvnost doprovodných programů předčila naše očekávání. Abychom uspokojili zájem návštěvníků o nejatraktivnější setkání s umělci a architekty, museli jsme z kapacitních důvodů operativně zpřístupnit prostory kavárně přiléhající,“ hodnotí doprovodný program ředitel centra Leoš Válka.

Centrum současného umění DOX otevřelo 19. října minulého roku inaugurační výstavou Vítejte v kapitalismu! Ta potrvá do 8. února.

Program

5. února / Technické a industriální památky v České republice
Projekce fotografií industriálních památek napříč celou ČR. Fotografie bude komentovat Eva Dvořáková (Národní památkový ústav).

16. února / Kultura v současných Holešovicích
Co nového se děje v oblasti kultury v Holešovicích? Na dané téma budou diskutovat Marek Ječmének (starosta MČ Praha 7) a Richard Balous (majitel multikulturního centra La Fabrika)

19. února / Historie industriálních památek v Holešovicích
Zlatou éru industriálních památek z přelomu 19. a 20. století představí Benjamin Fragner (vedoucí Výzkumného centra průmyslového dědictví, ČVUT).

23. února / Galerie v průmyslových stavbách
Světový trend galerie v neobvyklých prostorách. Srovnání budovy DOX a ostatních českých i zahraničních galerií v architektonickém kontextu. Vystoupí Adam Gebrian (architekt a publicista).

26. února / Moderní Holešovice – od secese po současnost
Nejvýznamnější holešovické stavby z 20. století představí Zdeněk Lukeš (architekt a historik architektury).

2. března / Urbanismus Holešovic
Proměny urbanistického plánu Holešovic bude prezentovat Rostislav Muller (urbanista).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz