Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Hnutí Duha: Česká republika nepotřebuje žádný plyn na vytápění

13. 1. 2009 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Česká republika v budoucnu nebude potřebovat k vytápění vůbec žádný plyn z Ruska ani odjinud. Shodují se na tom propočty Hnutí DUHA i takzvané Pačesovy komise. Stačí, aby vláda využila příležitostí k zateplení domů a využití domácího vytápění, jako jsou solární kolektory a další zelená zařízení. Srazila by tak nejen dovoz z Ruska, ale i účty, které miliony českých rodin platí za energii, a také exhalace skleníkových plynů.

České domy spotřebují 297 milionů gigajoulů energie ročně. Drtivá většina z toho připadá na vytápění a ohřívání vody, které také pohlcují nejvíce z dovozu zemního plynu. Ale závislost jde snížit:

· Energetickou náročnost českých domů lze pomocí zateplování a dalších technických opatření srazit přibližně o 175 milionů gigajoulů ročně – tedy skoro o 60 procent. Spočetla to nezávislá studie, kterou loni nechalo sestavit Hnutí DUHA.

· Solární kolektory, výtopny či kotle na biomasu, efektivní tepelná čerpadla a další domácí, zelené zdroje energie mohou každoročně vyrábět zhruba 171 milionů gigajoulů tepla, tedy více než polovinu současné spotřeby. Vyplývá to z další studie, kterou loni publikovalo Hnutí DUHA se sdružením Calla.

K velmi podobným číslům došla i takzvaná Pačesova komise. Možnosti snižování energetické náročnosti budov podle ní činí až 173 milionů gigajoulů a obnovitelné zdroje energie mohou dodávat přinejmenším 127 milionů gigajoulů tepla.

Právě vytápění pohlcuje zdaleka největší část české spotřeby zemního plynu. Ale už současné technologie dovolují prakticky nahradit kompletní spotřebu ruského plynu i uhlí, jehož spalování v kamnech dusí venkovské obce ve smogu.

Takzvané nízkoenergetické budovy mají zhruba o dvě třetiny nižší spotřebu než běžné stavby. Přitom stojí jen přibližně o 5–8 % více.

Hnutí DUHA prosazuje konkrétní opatření, která pomohou snížit účty za vytápění dovoz plynu i exhalace:

· Větší grantové programy: Pomohly by rodinám pokrýt část nákladů na zateplení budov nebo solární kolektory, které topí zadarmo. Vláda už spustila první program určený pro školy, nemocnice a další veřejné budovy. Připravuje i další pro domácnosti. Ale kvůli malému objemu peněz pomůže zatím jen několika desítkám tisíc domů.

· Lepší standardy na budovy: Developeři by od roku 2010 měli stavět pouze nízkoenergetické domy.

· Zákon na podporu zeleného tepla: Nová legislativa by rozhýbala investice do solárních kolektorů, obecních výtopen na biomasu a podobných projektů. Pomůže tak využít levné, nevyčerpatelné a domácí zdroje energie na vytápění.

Možnosti snížení energetické náročnosti českých budov – tedy oněch 175 milionů gigajoulů – jsou šestkrát větší než množství energie, kterou by dodávalo kontroverzní rozšíření uhelných dolů na Mostecku pod sousední obce.

Martin Mikeska z Hnutí DUHA řekl: „Pokud vláda využije příležitosti k zateplování domů a rozhýbání domácích, zelených zdrojů tepla, vůbec žádný plyn bychom nepotřebovali. Naše studie a čísla Pačesovy komise se skoro shodují. Právě ve vytápění domů končí zdaleka nejvíce plynu. Zateplením jde spotřebu snížit o desítky procent. Vlada by nemela odevzdane cekat na dalsi plynovou krizi. Ministři by měli dát více peněz do grantových programů, které domácnostem pomohou se zateplováním, a vylepšit legislativu. Každý může mít teplý, pohodlný a zdravý domov – a srazíme dovoz z Ruska, účty za vytápění i exhalace skleníkových plynů. Nízkoenergetické domy nepatří do nějaké sci-fi, už jich u nás stojí desítky a stavba je jen o pár procent dražší.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

13. 1. 2009
ProbuzeníMilan Dvořák
13. 1. 2009
ProbuzeníMilan Dvořák

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz