Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Vláda musí pomoci snížit závislost na plynu

6. 1. 2009 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha/Greenpeace]

Vláda může a musí podniknout rázné kroky, jež srazí český dovoz zemního plynu o desítky procent, podotkly ekologické organizace. Hnutí Duha a Greenpeace apelují na ministry, aby investovali více peněz do grantového programu, který by statisícům rodin pomohl zateplit domy.

Právě vytápění pohltí zdaleka největší část české spotřeby zemního plynu. Ale už se současnými technologiemi lze energetickou náročnost českých domů – a tedy účty za energii, exhalace skleníkových plynů i dovoz plynu z Ruska – postupně snížit asi o 60 %. Takzvané nízkoenergetické budovy mají zhruba o dvě třetiny nižší spotřebu než běžné stavby. Přitom stojí jen přibližně o 5–8 % více.

Hnutí Duha a Greenpeace prosazují konkrétní opatření, která pomohou snížit účty za vytápění dovoz plynu i exhalace:

· Větší grantové programy: Pomohly by pokrýt část nákladů na zateplení budov nebo solární kolektory, které topí zadarmo. Vláda už spustila první program určený pro školy, nemocnice a další veřejné budovy. Připravuje i další pro domácnosti. Ale kvůli malému objemu peněz pomůže zatím jen několika desítkám tisíc rodin.

· Lepší standardy na budovy: Developeři by od roku 2010 měli stavět pouze nízkoenergetické domy.

Možnosti snížení energetické náročnosti českých budov jsou šestkrát větší než množství energie, kterou by dodávalo kontroverzní rozšíření uhelných dolů na Mostecku pod sousední obce.

Martin Mikeska z Hnutí Duha řekl: „Vláda by neměla nějak vyřešit tuhle krizi a pak odevzdaně čekat na další. Nejvíce plynu končí ve vytápění domů. Zateplením jde spotřebu snížit o desítky procent. Ministři by měli dát více peněz do grantových programů, které domácnostem pomohou se zateplováním, a vylepšit standardy, jimiž se musí řídit developeři. Každý může mít teplý, pohodlný a zdravý domov – a srazíme dovoz z Ruska, účty za vytápění i exhalace skleníkových plynů. Nízkoenergetické domy nepatří do nějaké sci-fi, už jich u nás stojí desítky a stavba je jen o pár procent dražší.“

Jan Rovenský z Greenpeace řekl: „Snižování energetické závislosti na Rusku se nesmí stát záminkou ke stavbě nových uhelných elektráren. Investicemi do izolací obytných budov můžeme ušetřit více plynu, než kolik ho potřebují všechny plánované plynové elektrárny ČEZ dohromady. Zároveň je samozřejmě třeba diverzifikovat dodávky plynu z různých zemí a zajistit, aby na ukrajinské a běloruské cenové půtky s Ruskem nedoplácela Evropa.”


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz