Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Biskupové na úvod požehnají koledníkům Tříkrálové sbírky

2. 1. 2009 - PRAHA [Econnect/Charita]

Koledníky se zapečetěnými pokladničkami s logem Charity ČR potkáte na některých místech již dnes. Na počátku charitní Tříkrálové sbírky totiž čeští a moravští biskupové koledníky symbolicky rozešlou do ulic šířit radostnou zvěst o narození Božího syna a k tomu jim udělí svá požehnání. Žehnání letos proběhnou od pátku 2. do úterý 6. ledna.

Dnes (2. 1.) požehná tříkrálovým koledníkům olomoucký arcibiskup Jan Graubner (od 10.30 hodin v kostele sv. Filipa a Jakuba ve Zlíně), biskup Vojtěch Cikrle (od 15.00 v katedrále sv. Petra v Brně) a biskup František Radkovský (od 16.00 hodin za přítomnosti představitelů města v mázhauzu radnice na náměstí Republiky v Plzni).

V neděli 4. ledna požehná koledníkům kardinál Miloslav Vlk (od 14.30 v Sále kardinála Berana na pražském arcibiskupství), biskup Jan Baxant (od 15.00 hodin v katedrále sv. Štěpána v Litoměřicích) a biskup Josef Kajnek (od 15.00 na Pernštýnském nám. v Pardubicích).

V pondělí 5. ledna požehná koledníkům biskup Pavel Posád (od 14.30 na nám. Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích), biskup František Václav Lobkowicz (od 15.00 v prostorách biskupství v Ostravě). Ve stejný den (5. 1.) proběhne požehnání také v Opavě (od 15.00 začne průvod na Horním náměstí).

V úterý 6. ledna požehná koledníkům biskup Dominik Duka (od 8.00 v katedrále sv. Ducha v Hradci Králové).
Kolednickou skupinku tvoří zpravidla tři koledníci v dětském věku, převlečení za bájné krále (mudrce z východu), kteří se podle tradice přišli poklonit do Betléma novorozenému Ježíškovi. Koledování probíhá podle místních podmínek v průběhu prvních dvou týdnů měsíce ledna.

Vedoucím skupinky je dospělá osoba vybavená průkazem koledníka (kterým se na požádání prokáže). Skupinka chodí od domu k domu nebo koleduje v ulicích, přináší lidem radostnou zvěst vánočních svátků, obdarovává je drobnou pozorností. Současně koledníci prosí o příspěvek do úředně zapečetěné válcovité pokladničky s logem Charity ČR.

Do sbírky lze přispět také prostřednictvím dárcovské SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč, Charita obdrží z této částky 27 Kč) anebo bankovním převodem nebo poštovní poukázkou na konto: 33001122/0800 u České spořitelny. Sbírku letos provází nová propagační kampaň, která vychází z orientálního umění skládaného papíru – origami. V tomto duchu je laděn i klip sbírky a propagační letáčky.

Součástí kampaně je také Tříkrálový koncert, který v neděli 4. ledna od 17 hodin v přímém přenosu odvysílá Česká televize (ČT 1) a poté ze záznamu od 21 hodin ČRo 1-Radiožurnál. Arcidiécézní charita Praha pořádá Tříkrálový benefiční koncert vážné hudby v pondělí 5. ledna 2009 od 19.30 hodin v pražském Obecním domě. V rámci sbírky proběhnou koncerty i v jiných místech.

Výtěžek sbírky je určen především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně potřebným skupinám lidí a to zejména v regionech, kde se sbírka koná. Přibližně desetina výnosu sbírky je určena na humanitární pomoc do zahraničí.

Tříkrálová sbírka pořádaná Charitou ČR je největším dobrovolnickou akcí v ČR. Více informací naleznete na stránkách: www.trikralovasbirka.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz