Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tradiční živý Betlém nechyběl v Dobré Vodě ani letos

23. 12. 2008 - TOUŽIM [Econnect/Český západ]

V pondělí 22. prosince v podvečer se sešla v Dobré Vodě téměř stovka dětí i dospělých, aby se společně vydali na předvánoční putování k živému Betlému. To se již stalo tradiční oslavou Vánoc, kterou ve vesnici pro všechny své přátele a příznivce připravuje občanské sdružení Český západ působící v místní romské komunitě.

Již po čtvrté v historii se před sídlem Českého západu sešli děti i dospělí, Romové i neromové z blízkého i vzdálenějšího okolí, aby si nejdříve společně povídali o Vánocích, učili se zpívat koledy, a pak se pomalu se svíčkami v ruce vydali do okolí vesnice po stopách vánočního příběhu Josefa a Marie. Cestou přitom potkali anděla a pasáčky ovcí, kteří jim ukazovali správný směr k Betlému. I letos bylo těžké zastavit děti, které nedočkavostí pospíchaly dopředu, aby jako první zhlédly světlem ozářené tajemství v dálce. Tajemství se zanedlouho odhalilo všem – Marie s Josefem a novorozeným Ježíšem v Betlémě a dvojice muzikantů s houslemi a kytarou. Poutníci kolem nich vytvořili kruh, kněz Martin Sedloň přečetl z bible příběh o tom, jak se Ježíš narodil, a pak všichni na oslavu zpívali koledy. Když dozpívali, rozloučili se se svatou rodinou a vraceli se společně zpět k sídlu Českého západu.

„Před našim sídlem na všechny čekalo další překvapení – osvícený keramický betlém. Umístili jsme ho záměrně do nově zrekonstruované maringotky, která nyní bude sloužit jako keramická dílna pro děti i dospělé z Dobré Vody a okolí. Betlém během podzimu vyráběly v rámci keramického kroužku místní romské děti a v prosinci byl pak vystaven v galerii ve Žluticích, odkud se na Vánoce vrátil zpět domů,“ popisuje vznik betléma Jana Kosová, výkonná ředitelka Českého západu. Na závěr čekal na všechny rozzářený vánoční strom a nadílka pro děti. Při rozbalování dárků byl čas i na ochutnávání cukroví, teplý čaj nebo svařené víno.

„Putování k Betlému budeme opakovat určitě i příští rok. Kromě předvánočního zklidnění je to pro nás i příležitost setkat se s našimi přáteli a příznivci. Letos tu s námi byli bratři trapisté z nedalekého kláštera v Novém Dvoře, pan Jan Litomiský, zmocněnec vlády pro lidská práva, pan Milan Pospíšil, tajemník Rady vlády pro národnostní menšiny, nebo vychovatelé místních dětí ze školní družiny,“ doplňuje Jana Kosová.

Občanské sdružení Český západ působí v romské komunitě v Dobré Vodě u Toužimi. Zde nabízí nebo zprostředkovává zaměstnání, pořádá vzdělávací a rekvalifikační programy, organizuje volnočasové aktivity pro děti i dospělé, zajišťuje individuální doučování dětí nebo poskytuje sociální služby. Mezi největší úspěchy sdružení patří výrazné snížení nezaměstnanosti v Dobré Vodě. Principem práce Českého západu již od roku 2002 je, že nedělá práci za druhé, ale snaží se o podporu samotných členů komunity takovým způsobem, aby naopak dokázali své osobní i společné problémy řešit vlastními silami a postupně uměli brát své životy do vlastních rukou.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz