Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Češi postavili etiopským dětem k Vánocům již devátou školu

22. 12. 2008 - PRAHA [Econnect/Člověk v tísni]

V pořadí již devátou školu dnes slavnostně otevřela v Etiopii organizace Člověk v tísni. Poslední budova vyrostla ve vesnici Chefe Kotejabessa v okrese Awassa na jihu země. Místo pro stavbu se vybíralo podle řady kritérií, k nimž patří množství škol v oblasti a ochota místní komunity podílet se na stavbě. Nová základní škola pro dvě stovky žáků i s vybavením tříd přišla na 1,2 milionu korun. Prostředky na školu věnovali čeští dárci během sbírky Postavme školu v Africe, kterou organizuje pátým rokem Člověk v tísni společně se skauty.

„Je to skvělý pocit přímo na místě vidět, že i z drobného příspěvku vybraného na ulici v Česku může být postavená nádherná škola, která bude sloužit takovému množství dětí,“ uvedl při slavnostní ceremonii Pavel Mandula, finanční manažer mise společnosti Člověk v tísni Etiopii. Školu postavil Člověk v tísni z prostředků vybraných v loňském ročníku sbírky Postavme školu v Africe. Už nyní je ale jisté, že brzy vyroste další a možná i dvě. Česká veřejnost během letošní, již páté sbírkové akce zatím přispěla téměř dvěma miliony korun.

Budova nové školy se skládá se čtyř tříd a jedné místnosti pro učitele, organizace pro ni zakoupila také nábytek. Ve škole budou vyučovat čtyři učitelé, které společně s ředitelem bude platit etiopský stát. Význam školy pro vesnici potvrzuje i skutečnost, že ještě před zahájením stavby uspořádali její obyvatelé vlastní sbírku, aby škola mohla být vybavena nábytkem a učebními pomůckami. „Sbírka pomůže místním převzít odpovědnost za chod školy, budou ji považovat za vlastní,“ zdůraznil její význam Ondřej Nádvorník, vedoucí mise společnosti Člověk v tísni v Etiopii.

Ochota místních podílet se na stavbě nové školy byla ostatně jedním z hledisek při výběru vhodného místa. Dalším kritériem byla vzdálenost další školy od vesnice, která doposud činila více než 10 kilometrů.

Samotný okres Awassa netrpí jen nedostatkem škol, ale také opakovanými klimatickými výkyvy. Letos oblast zasáhlo zvlášť dlouhé období sucha doprovázené strmým růstem cen potravin, jehož následkem byl naprostý nedostatek jídla a vyčerpání zásob místních obyvatel. Mnoho místních rodin mohlo svým dětem stěží zabezpečit jedno jídlo denně. Proto Člověk v tísni přispěl ze svého krizového fondu na podporu živobytí nejchudších rodin. Dohromady podpořil zhruba 100 lidí základními potravinami a potřebami potřebnými k provozování malých živností jako je pečení tradičního chleba (indžary). Děti v Awasse tedy od letošních Vánoc nejen nebudou mít hlad, ale budou moci získat kvalitní základní vzdělání.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz