Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nadace Olgy Havlové pomáhá seniorům zůstat doma nejen o Vánocích

19. 12. 2008 - PRAHA [Econnect/VDV]

Někteří starší lidé mají možnost opustit o Vánocích domovy pro seniory a tráví svátky se svými blízkými. Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové však dlouhodobě usiluje o to, aby tito senioři mohli zůstat ve svém domácím prostředí trvale nebo co nejdéle. Proto podporuje činnost neziskových organizací, provozujících domácí pečovatelskou službu, půjčovny zdravotnických pomůcek, zařízení koordinující dobrovolníky pro práci se seniory a také velmi náročnou mobilní hospicovou péči.

Každým rokem stoupá počet žádostí o podporu péče o starší lidi přicházejících do nadace a každým rokem stoupá i objem prostředků, které Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové v této oblasti vynakládá. Jen v listopadu a prosinci 2008 nadace na tento účel vydala příspěvky za více než 2 milióny korun. „Sociální služby poskytované v domácím prostředí jsou stále více vyhledávány staršími lidmi“, říká MUDr. Milena Černá, ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové.

„Rodina velice často nemá odpovídající podmínky, proto velkou úlohu v péči o staré lidé v domácnostech hrají neziskové organizace. Podporujeme ty z nich, které se zaměřují hlavně na terénní a ambulantní služby, které jsou proti službám pobytovým neporovnatelně levnější,“ dodává ředitelka.

Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové letos například podpořil několik farních, městských a oblastních charit v ČR, které vykonávají domácí pečovatelskou službu, dále sdružení Lékořice z Prahy a Motýlek z Brna, která organizují dobrovolníky při práci se seniory při dlouhodobém pobytu v nemocnici. Nadační příspěvek obdržela občanská sdružení Cesta domů z Prahy 7 a Tři z Čerčan, provozující mobilní hospicovou službu. Mobilní hospice pomáhají těžce a nevyléčitelně nemocným lidem prožít důstojným způsobem a v rodinném kruhu poslední období života. Tato relativně nová služba zahrnuje odbornou péči lékařů a sester docházejících domů, půjčovnu speciálních pomůcek, činnost dobrovolníků a poskytování psychologické podpory pečující rodině.

Otázka důstojného stáří se u nás stále více dostává do popředí. Vedou se diskuse na řešení tohoto problému na všech úrovních, přibývá i neziskových organizací zabývajících se péčí o seniory u nás. Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové k rozvoji péče o starší generaci připojuje podporou nově vznikajících projektů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz