Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Svoboda zvířat: Neoslavujme Vánoce smrtí živého tvora!

17. 12. 2004 - PRAHA [Svoboda zvířat/Econnect]

Organizace Svoboda zvířat bude od 20. do 24. prosince pořádat celorepublikové protestní akce proti zabíjení kaprů na Vánoce. Na několika desítkách místech po celé republice budou aktivisté a aktivistky organizace Svoboda zvířat informovat kolemjdoucí o životě těchto tvorů, kteří se každým rokem stávají obětmi Vánoc - svátků lásky a míru.

"Touto akcí chceme veřejnost odradit od nákupů kaprů na štědrovečerní večeři. Tradice, kvůli které každým rokem zemřou jen v České republice dva miliony živých tvorů, jen těžko může být součástí Vánoc, které oslavujeme jako svátky klidu, míru a lásky" uvedl Petr Schmied, člen Svobody zvířat.

Aktivisté upozorňují na skutečnost, že tradice kapra jako hlavního chodu štědrovečerní večeře není původní. „Opravdu tradiční české vánoční jídlo byl dříve takzvaný houbový Kuba, který se připravoval hub, krup a zeleniny či kyselo z mléčného kvasu, zelí a koření - tedy čistě bezmasá jídla. Lidé mohou Vánoce oslavit bez zabíjení zvířat, například tradičním houbovým Kubou nebo veganským bramborovým salátem s tofu řízkem,“ uvedl Tomáš Popp, předseda Svobody zvířat.

Letošní "vánoční" kapři se narodili na jaře před třemi, někteří před čtyřmi roky, avšak při normálním životě se však mohou kapři dožít dvaceti až třiceti let. Až do konečného výlovu prožili relativně klidné období. Letošní podzim se s nimi stáhla síť, byli vytaženi, prošli třídícím strojem a pak dopravníkem do transportních nádob. Putovali do sádek, z nichž jsou nyní postupně transportováni k jednotlivým prodejním místům.

Během výlovu kaprů se najednou změní tlak a teplota jejich životního prostředí, otírá se jejich životně důležitá ochranná vrstva na šupinách a po několika minutách na suchu jdou prudce opět do vody. V sádkách jsou pak několik týdnů před posledním transportem ponecháni zcela bez potravy a v tomto stavu znovu hromadně vyloveni, převáženi a doslova "naliti" do prodejních kádí.

„Ti zvláště slabí ztratí vědomí nebo uhynou. Vytrvalejší jsou v lepším případě utraceni, v horším případě je dostane zákazník, který ani často neví, jak rybu přenášet (například pokud ji dává do dusivé igelitové tašky), kam ji umístit (vhodí-li ji do stresující bílé vany se studenou chlorovanou vodou, kde do ní navíc děti necitlivě šťouchají), nechává rybu nadále o hladu a obvykle neví, jak ji správně usmrtit. Je velkou chybou, pokud si člověk koupí kapra a vypustí ho zpět do vody - kapr má minimální šance na přežití a jeho smrt je většinou vleklá a patrně i bolestivá. Nejlepší je si kapra nekupovat vůbec,“ uzavřel Schmied.

Pro oslovení široké veřejnosti organizace Svoboda zvířat vydala 7000 speciálních letáků, které chce lidem nabízet na řadě míst v České republice (např. Plzeň, Brno, České Budějovice, Olomouc, Praha, Ústí nad Labem, Trutnov a mnoho dalších). Dále pořádá happeningy, publikuje články na toto téma a podílí se na dalších aktivitách. Veřejnost chce upozorňovat na tuto problematiku celkem pět dní, tedy až do pátku 24.12.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

5. 2. 2008

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz