Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Summit EU: ČEZ může slavit, rodiny mu připlatí

12. 12. 2008 - PRAHA [Econnect]

České ekologické a rozvojové organizace považují výsledek evropského summitu v Bruselu – který ale není definitivním rozhodnutím – za spektakulární neúspěch České republiky. Summit se shodl na legislativě, která má rozhýbat investice do modernizace průmyslu nebo čisté výroby, a částečně tak sníží evropské exhalace.

Hnutí DUHA, Centrum pro dopravu a energetiku, Greenpeace, Glopolis, Calla a Zelený kruh jej komentují: „České rodiny prohrály a ČEZ vyhrál, peníze za své vlastní exhalace dostane převážně on. Předsedovi vlády a vicepremiérovi se podařilo pohřbít příležitost, aby stát za miliardy za znečišťování pomohl domácnostem snížit účty za vytápění. Peníze totiž mohly jít do grantového programu, který by statisícům rodin pomohl lépe izolovat domy. Ale většina prostředků za exhalace zůstane velkým znečišťovatelům.“

„Pan vicepremiér se plete. Česká republika nevyhrála. Česká republika a ČEZ nejsou totéž. Když ČEZ vydělává stamiliony na tom, že započítává účetní hodnotu povolenek k exhalacím do ceny elektřiny, ačkoli je od státu dostává zadarmo, je to výhodné pro něj. Ale nikoli pro české rodiny a podniky.“

„Přesto je dohoda oproti současným pravidlům velkým krokem dopředu. Exhalace budou krok po kroku, rok za rokem klesat, zelené investice se pomalu rozhýbou. Obchodování s emisemi se bude krok za krokem přibližovat původnímu plánu – tedy účinnému programu, který využívá trh ke snižování exhalací. Zhruba za dvacet let jím skoro bude.“

Evropská unie do konce příštího desetiletí sníží exhalace skleníkových plynů o 20 %. Nicméně legislativa má řadu děr.

Nejdůležitější prohry pro Českou republiku jsou:

Většinu peněz za exhalace budou i nadále paradoxně dostávat ČEZ a další velcí znečišťovatelé.

Účetní hodnota většiny povolenek k exhalacím nadále bude započtena do ceny elektřiny, ačkoli je ČEZ dostává od státu zadarmo. Elektrárenská společnost tedy bude nadále vydělávat multimilionové částky prakticky za nic. Paradoxně čím větší znečišťovatel, tím více bude profitovat.

ODS se podařilo v Bruselu zamítnout možnost, aby velkou část peněz za znečišťování dostaly české rodiny. Prostředky totiž mohly jít do grantového programu, který by statisícům českých domácností pomohl lépe izolovat domy, a snížit tak účty za vytápění.

Schválená pravidla motivují evropské průmyslové podniky, aby své peníze neinvestovaly doma, ale velkou část utratily za hranicemi, navíc v kontroverzních projektech.

ODS svojí podporou polského nátlaku na ústupky pomohla prosadit vytvoření zvláštního fondu, který bude rozdělen mezi chudší státy EU: Polsko dostane 27 % a Česká republika 4 %.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz