Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Udělování kulturních grantů: Horký brambor, který pálí pražské zastupitele

16. 12. 2004 - PRAHA [Econnect]

Neobvyklou snídani absolvovali dnes ráno pražští zastupitelé před budovou magistrátu na Mariánském náměstí. Členové Iniciativy „4 body pro kulturu“ zde před vchodem do budovy vařili na vařiči brambory a nabízeli je zastupitelům jako symbolické připomenutí toho, že radnice dosud nevyřešila kauzu netransparentního způsobu rozdělování grantů kulturním organizacím.

„Včera se uskutečnila schůzka mezi zástupci Iniciativy a primátorem Pavlem Bémem, takže situace už nevypadá tak beznadějně, jak dosud vypadala. Primátor na schůzce předložil plán na odbornou diskusi o grantovém systému a slíbil, že do té doby bude prosazovat zastavení jednání o čtyřletých grantech. Věříme, že se z jeho strany nejedná o pouhé politické gesto, a že tato jednání povedou k pozitivnímu řešení celé situace během několika měsíců,“ prohlásil jeden z mluvčích iniciativy Jan Bouchal z občanského sdružení Oživení.

Zástupci iniciativy upozorňují na netransparentnost způsobu rozdělování grantů. V současné době nejsou zveřejňovány rozpočty jednotlivých podpořených projektů nebo expertní posudky, ale ani zdůvodnění podpory jednotlivých projektů či kritéria posuzování. Veřejnost tedy nemá možnost toto rozdělování veřejných financí kontrolovat. Grantová komise je tvořena pouze politiky a úředníkem magistrátu a hrozí tedy bezprostřední zpolitizování výběru. Říjnové návrhy grantové komise tuto hrozbu potvrzují.

„Iniciativa "4 body pro kulturu" navrhuje oddálit rozhodnutí o dlouhodobých, tedy čtyřletých grantech a v získaném čase zkvalitnit a zprůhlednit grantový proces. Především považujeme za nutné, aby rozhodnutí vzniklo na základě předem jasných a smysluplných kritérií a ve spolupráci s přizvanými odborníky z praxe,“ uvedl Bouchal.

S návrhy Iniciativy "4 body pro kulturu" se podle svých slov v podstatě ztotožňuje i radní pro kulturu a předseda grantové komise Igor Němec (ODS). "4 leté granty se v Praze udělují již téměř 5 let. Podmínky se stále upřesňují a tedy ani já - a doufám, že ani kolegové, se nebrání žádnému vylepšení, které se týká zejména větší transparentnosti. Požadavky "4" jsou rozumné, vlastně jsme je i připravovali. Nebýt excesu, který se stal při posledním rozhodování komise, by ani uvedená iniciativa nevznikla. To je můj názor," tvrdí Němec.

Vzpouru umělců vyvolalo říjnové zasedání grantové komise, která pražskému Paláci Akropolis přidělila na nadcházející čtyři roky více než 60 milionů korun, což představuje dvojnásobek druhé nejvyšší udělené částky. Způsob rozdělování grantů se většině kulturní obce sice nelíbil už dříve, avšak v tomto případě všem zúčastněným došla trpělivost. Kulturní centrum Palác Akropolis je totiž spojen s osobou Pavla Hurdy (ODS), který je současně spolumajitel Paláce Akropolis a zároveň pražský zastupitel, což pražská kulturní obec považuje za nepřijatelný střet zájmů. Zástupci iniciativy se navíc obávají, že tak velká částka peněz přidělená pouze jednomu kulturnímu subjektu může ohrozit existenci celé řady menších kulturních projektů.

V článku pro týdeník Respekt Pavel Hurda prohlásil, že nevidí rozpor mezi svými podnikatelskými a politickými aktivitami. „Pro mě je politika důležitější. A v grantech já opravdu nevidím žádný problém. Každý, kdo umí počítat, ví, že z toho nic nemám.“ Ředitel Paláce Akropolis Jaroslav Raušer řekl v diskusi na stránkách Literárních novin, že navrhovanou částku považuje za adekvátní vzhledem k tomu, že jejich kulturní záběr se rozšiřuje o finančně náročnější a atraktivnější projekty.

Prohlášení iniciativy "4 body pro kulturu" podpořilo k včerejšímu dni na dvě stě padesát divadelníků, výtvarníků i dalších členů kulturní obce. Podporu prohlášení vyjádřila také Herecká asociace.


Tomáš Tetiva

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz